Šampionem ve Valticích je Ryzlink vlašský od Vinum Moravicum

21.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Valtice (Břeclavsko) 21. dubna (ČTK) - Šampionem jubilejního 50. ročníku Valtických vinných trhů je mezi bílými víny Ryzlink vlašský z vinařství Vinum Moravicum z Bzence. ČTK to dnes řekli organizátoři soutěže. Šampiony vybírali dnes ve Valticích profesionální degustátoři ze 748 vzorků vín od 125 firem.

\"Už jsme získali několik ocenění na jiných soutěžích. Vždy jsem je posílal převzít manželku. Říkal jsem, že já půjdu na pódium, až vyhrajeme na Valtických vinných trzích. Mám velkou radost, že se nám to povedlo,\" uvedl Jan Bezchleb, majitel vinařství Vinum Moravicum.

Dodal, že ve svůj letošní Ryzlink vlašský dost věřil. \"Je za ním spousta práce celého týmu vinařství. Díky našim zaměstnancům jsme letos mohli předvést víno s bohatou vůní a dlouhou chutí, která přechází až do oříšků, jemného grepu. Na toto víno jsem opravdu hrdý,\" popsal šampiona mezi víny Bezchleb.

Mezi červenými víny letos kralovalo Rulandské modré z vinařství Pavlovín z Velkých Pavlovic. \"Každý rok jsou ta vína tady lepší a lepší. Nevím, kde až může být vrchol. Letos byla obzvláště chutná vína bílá. Osobně mám radost z výhry odrůdy Ryzlinku vlašského, která je tady naše domácká moravská odrůda. Všechny vzorky, které jsme dnes hodnotili, snesou srovnání se zahraničními víny,\" uvedl předseda hodnotící komise Jakub Šebesta.

Valtické vinné trhy jsou nejstarší výstavou vín v České republice. První zmínka pochází již z roku 1858. V současné podobě ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích se konají od roku 1967. Jubilejní 50. ročník přináší kromě tradičně výborných vín také novinku. Velkou zlatou medaili získalo letos 13 vín. Ochutnat oceněná vína mohou návštěvníci 12. a 13. května v nově zrestaurovaném areálu Valtického zámku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK