Jak se proinvestovat ke svému prvnímu milionu za deset, dvacet nebo třicet let

28.04.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chcete být milionářem? Archimédes kdysi prohlásil: "Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí." Pokud jde o investice, tak můžeme zase směle prohlásit: "Dejte mi dostatečně dlouhé období a našetřím miliony s minimálními vklady." Věděli jste, že můžete být jednou milionář, i když si šetříte jen dvě stovky měsíčně?

Jak mít milion na účtě? Existuje spousta způsobů, jak se dostat ke svému prvnímu milionu. Mezi dva základní způsoby patří: vydělat si na to a ušetřit to. Černá a bílá. Buďto budete pracovat od nevidím do nevidím, nebo budete škudlit každou korunu. Mezi těmito dvěma póly ale existuje velká šedá zóna, která vás k milionu také dovede a možná spolehlivěji a rychleji. Jak? No přece investujte. Investujte tak, že vám to přinese vyšší úrok, vyšší výnos a vyšší výdělky.


(1) Začněte u sebe

Každý, kdo myslí investování vážně, by se měl nejdříve zamyslet nad jednou věcí. A tou je investice sám do sebe. Nový titul, lepší kvalifikace, vyšší vzdělání. To všechno vás sice bude stát nějaké úsilí a možná i něco peněz, ale ve výsledku to přinese kariérní postup, více pracovních příležitostí a vlastně i více peněz. A každá k milionu proinvestovaná cesta by měla začít právě u osobního rozvoje a investice do své vlastní kvalifikace.

Chci milion do 10 let

  • deset let je docela krátká doba pro velkou ziskovost investice
  • na druhou stranu je to ale přece jenom dlouhodobý horizont, který dokáže nabídnout zajímavý výnos
  • máte na výběr ze dvou investičních strategií: velké vklady, nebo velké riziko
  • když sáhnete po bezpečné investici (například dluhopisový fond), tak milion získáte po deseti letech pravidelného spoření 7000 měsíčně
  • nebo můžete investovat rizikověji do akcií a akciových fondů, při předpokládaném zhodnocení až 20 % vám může stačit pravidelná investice 3000 měsíčně, hodnota vaší investice ale bude značně volatilní v čase a rozhodně ten milión nemáte jistý

(2) Vyřešte své dluhy a hříchy

Kreditní karty, leasing na auto, bezúčelová půjčka, vyčerpaný kontokorent. To vše jsou peníze, které ztrácíte každý měsíc, a možná o tom ani nevíte. Pokud myslíte investování opravdu vážně, tak ze všechno nejdřív si vyhraďte částku, kterou můžete ve svém rozpočtu každý měsíc postrádat. A pak touto částkou měsíc po měsíci zaplaťte své dluhy. Teprve poté začněte investovat. Jediný dluh, který si ponecháte, může být hypotéka, kterou je vlastně možno chápat také jako investici. Investici do nemovitosti a do vlastního budoucího bydlení.


Kdo chce být milionářem, investuje každou volnou korunu

(3) Nastavte a zapomeňte

Nejjednodušší cestou, jak znenadání přijít k miliónu, jsou pravidelné investice. Nejdřív si stanovte, jaká částka je pro vás v měsíčním rozpočtu postradatelná. Třeba dva tisíce nemusí z výplaty až tak bolet, ale pro investici už je to pěkný základ. Vyberte si takovou investici, která svým výnosem převyšuje inflaci a která vám nabídne vyšší úrok než obyčejný spořící účet. Dlouhodobě by měla slibovat alespoň 4% úrok, pak nastavte trvalý příkaz a berte to jako nutný výdaj každý měsíc, podobně jako nájem nebo účet za telefon. 

Když chcete milion do 20 let

  • pokud zdvojnásobíte časový horizont, tak výrazně zvýšíte především celkovou výnosnost investice
  • při konzervativní investiční strategii vám tak k prvnímu milionu bude stačit měsíční investice méně než 3000 Kč
  • při investicích do rizikových akcií může stačit třeba jen pravidelná částka 600 korun měsíčně
  • obě strategie pak můžete libovolně kombinovat a diverzifikovat své investiční portfolio
  • třeba už s investicí 2000 měsíčně ten milión za dvě dekády můžeme mít

(4) Diverzifikujte

Statistiky říkají, že průměrná výnosnost investičních fondů v USA je zhruba 11%. 4% výnosnost konzervativních fondů rozhodně není něco, s čím se musíte spokojit. I když rádi investujete na jistotu, tak alespoň část peněz se vyplatí investovat do rizikovějších aktiv. Zkuste si se svými investicemi pohrát. Například chcete investovat celkově 5000 měsíčně. Polovinu z toho si pošlete na penzijní připojištění, dva tisíce investujte do bezpečnějších investičních fondů a zbylou pětistovku si nechte na experimenty. Zkuste třeba akciové fondy, které můžou nabídnout až 25% zhodnocení.

(5) Nechte se překvapit složenými výnosy

Pravidelnost a dlouhodobost investicí vám přinese nejen uspořenou částku, ale především úroky. A také úroky z už naspořených úroků. Ze začátku to jde pomalu a možná vám přijde, že investice vlastně přibývá jen z vašich příspěvků. Ale čím déle budete mít peníze v dané investici, tím více se úroky a výnosy kumulují, takže konečná částka vás po pár desítkách let příjemně překvapí.

Když na to máte 30 a více let

  • při konzervativní strategii vám bude stačit měsíční úspora jen 1300 Kč
  • v takto dlouhodobém horizontu se často vyplatí alespoň trošku zariskovat
  • i kdybyste třeba měli investovat pouze 200 korun měsíčně do nejrizikovějších akciových fondů, tak případný výnos může po 30 letech požadovaný milion výrazně překročit
  • navíc když jen tak ztratíte 200 korun, tak to váš měsíční rozpočet bolet nebude


Kolik musíte měsíčně zhruba ušetřit, abyste měli milión?

jste konzervativní

(4 % úrok)

investujete s riskem

(úrok 15 %)

diverzifikujete

(11 % úrok)

za 10 let

7 000 Kč

3 800 Kč

5 000 Kč

za 20 let

2 600 Kč

600 Kč

1 000 Kč

za 30 let

1 300 Kč

200 Kč

350 Kč

foto: redakce

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ