Čtvrtletní zisk a tržby majitele Googlu výrazně vzrostly

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 27. dubna (ČTK) - Čistý zisk americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového gigantu Google, v prvním čtvrtletí stoupl o 29 procent na 5,43 miliardy dolarů (135 miliard Kč). Výrazně se zvýšily i tržby, které podpořil prudký vzestup příjmů z reklam pro mobilní telefony a na videoservisu YouTube, sdělila dnes společnost.

Konsolidované tržby Alphabetu se v meziročním srovnání zvýšily o 22 procent na 24,75 miliardy USD. Výnosy z reklam, které tvoří většinu tržeb skupiny, vyskočily o 19 procent na 21,4 miliardy USD.

Zisk v přepočtu na akcii dosáhl 7,73 dolaru. Tento ukazatel překonal o zhruba 40 centů průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Thomson Reuters. Akcie firmy po zprávě posílily o zhruba tři procenta.

Skupina bojuje o lukrativní výnosy z reklam pro mobilní telefony se sociální sítí Facebook. Na světovém trhu reklam při vyhledávání by měl Google letos zvýšit svůj podíl na 61,6 procenta z loňských 60,6 procenta, předpověděla výzkumná firma eMarketer.

Google dokončil svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet předloni v říjnu. V rámci reorganizace se některé projekty jako autonomní automobily vydělily do samostatných firem a Alphabet se stal jejich mateřskou firmou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK