Čtvrtletní zisk Microsoftu dík cloudovým službám vzrostl o 28 pct

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 27. dubna (ČTK) - Čistý zisk amerického softwarového gigantu Microsoft ve třetím čtvrtletí finančního roku meziročně stoupl o 27,8 procenta na 4,80 miliardy dolarů (zhruba 119 miliard Kč) a mírně překonal odhady. Výsledkům největšího světového výrobce softwaru pro osobní počítače dopomohla znovu zejména rostoucí poptávka po cloudových službách, uvedla dnes firma.

Tržby společnosti se za čtvrtletí do konce března zvýšily o šest procent na 23,6 miliardy USD, skončily ale mírně pod odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. Akcie firmy po zprávě kvůli tomu klesly o zhruba dvě procenta.

Za vedení Satyi Nadelly, který nastoupil do čela Microsoftu v roce 2014, se Microsoft zaměřil na dynamicky rostoucí cloudové služby, zprostředkovávané vzdálenými servery. Chce tím vyrovnat propad na trhu osobních počítačů, který oslabuje poptávka po firemním operačním systému Windows. Firemní cloudová platforma Azure konkuruje lídru tohoto trhu, servisu Amazon Web Services společnosti Amazon.

Tržby největší divize pro osobní počítače klesly o 7,4 procenta na 8,8 miliardy USD, přestože světové dodávky osobních počítačů v prvním kvartále po pěti letech poklesu mírně stouply. Výnosy cloudové divize Azure naopak vyskočily o 93 procent.

Společnost Microsoft na konci roku dokončila převzetí internetové sociální sítě LinkedIn za 26 miliard dolarů. Pro Microsoft to byla zdaleka největší akvizice v jeho dosavadní historii. LinkedIn přispěl ke čtvrtletním tržbám 975 miliony USD, uvedla firma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK