Češi kupují kombíky a SUVéčka. Jak financovat nákup?

04.05.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


S příchodem jara se řada Čechů rozhodne pro nákup nového automobilu. Prvenství v prodejích si drží kombíky a SUVéčka. Přečtěte si, které značky nejčastěji skončí v českých garážích a jak financovat nákup nového automobilu.

Češi nejraději kupují nová auta v průběhu jara a na začátku léta. Výjimkou není ani letošní první čtvrtletí, kdy bylo podle statistiky Svazu dovozců automobilů zaregistrováno více než 68 tisíc nových osobních automobilů. Z pohledu jednotlivých továrních značek vedla s téměř 30% podílem na českém trhu domácí Škoda. Od ledna do března letošního roku bylo zaregistrováno celkem 20 200 nových škodovek. V rámci této značky jsou nejoblíbenější Octavie, Fabie a Rapid. Do první pětky nejprodávanějších značek se řadí také Volkswagen, Hyundai, Ford a Dacia.

Máme rádi kombíky a SUVéčka

Rodiny s dětmi, chataři i chalupáři většinou dávají přednost větším autům. Velký kufr nebo vyšší podvozek se může hodit. Oblibu vozidel kombi a SUV potvrzují i statistiky. Téměř polovina všech nově zaregistrovaných vozidel je totiž v tomto provedení. Rostoucí segment SUV si nechce nechat ujít ani domácí škodovka, která na konci letošního února začala na českém trhu prodávat model Kodiaq.

V letošním prvním čtvrtletí vedly prodeje vozidel s benzinovými motory (přibližně 56 % z registrovaných nových vozidel). Naftové motory si pořizují spíše řidiči s vyšším ročním nájezdem kilometrů (41 %). Automobily využívající alternativní paliva zůstávají stále v menšině – prodeje vozidel na CNG, LPG, s hybridními nebo elektro motory nedosáhly ani 3 %.

Využít můžete úvěr i leasing

Ne každý si může dovolit financovat nákup nového automobilu pouze z vlastních úspor. Kdo nemá dostatečnou hotovost, obvykle se rozhoduje mezi spotřebitelským úvěrem a leasingem. Speciální úvěrový produkt na financování nákupu automobilu si můžete sjednat hned u několika bank a úvěrových společností. Například u ČSOB můžete požádat o zajištěnou účelovou půjčku na nové i ojeté auto. Minimální výše půjčky je 100 tisíc korun se splatností od jednoho roku do 6 let. Pokud vám banka půjčku schválí, nemusíte ji čerpat hned. Výši předem schváleného úvěru vám banka garantuje po dobu dvou měsíců.

TIP: Srovnání půjček online

U Equa Bank zase najdete produkt AutoPůjčka. Můžete si půjčit až 600 tisíc korun se splatností od tří měsíců do 7 let. Pokud si půjčíte alespoň 50 tisíc korun, získáte tři poukázky na ověření vozidla v systému Autotracer typu Standard od společnosti Cebia. Tento bonus ocení především ti, kteří kupují ojetinu. Spotřebitelské úvěry speciálně na pořízení automobilu nabízejí také společnosti Cetelem či Cofidis. Samozřejmě můžete využít i bezúčelové spotřebitelské úvěry od ostatních finančních společností.

Někteří lidé nepotřebují vůz vlastnit, ale spokojí se s jeho dlouhodobým pronájmem. Pro tuto skupinu zákazníků je určen operativní leasing, který dnes mohou využít i soukromé osoby. Pokud se rozhodnete vybírat z nabídky tuzemské škodovky, můžete využít službu ŠKODA Bez starostí. Sami si můžete vybrat jakoukoli modelovou řadu Škoda v individuální konfiguraci. Délka pronájmu se pohybuje od dvou do čtyř let a není potřeba žádná akontace.

TIP: Vyzkoušejte online srovnání pojištění automobilu - povinné ručení a havarijní pojištění

Tipy, jak ušetřit

Pořízení nového automobilu patří mezi větší investice, a proto není od věci pokusit se získat slevu. Řada prodejců pravidelně pořádá speciální akční dny. Pokud s nákupem nového auta nespěcháte, počkejte si na období akčních cen. Oproti běžným cenám můžete ušetřit i několik desítek tisíc korun.

Kdo netrvá na posledním modelu značky, může si pořídit za výhodnější cenu dobíhající model. S blížícím se faceliftem či generační obměnou totiž někteří prodejci rádi poskytnou slevu. Slevu nebo jiný zajímavý benefit můžete získat i při nákupu na konci čtvrtletí či roku. Prodejci se totiž snaží splnit plán prodejů a každý další prodaný vůz se počítá.

Autor článku

Milan Masařík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY