Jaké budou první kroky Emmanuela Macrona?

11.05.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Emmanuel Macron se stal nejmladším prezidentem Francie. Avšak věk ho neochrání před složitými úkoly, kterým bude čelit. Musí sjednotit rozdělenou zemi, kde v posledních letech vznikl odpor k tradičním politickým stranám a frustrace z domácí a evropské politické scény.

Druhá největší ekonomika eurozóny bojuje s 10procentní nezaměstnaností a pomalým ekonomickým růstem. Státní dluh se přibližuje 100 procentům HDP. Po teroristických útocích v roce 2015 je v pohotovostním režimu. Macron musí přesvědčit 50 procent voličů, kteří dali v prvním kole hlas některému z euroskeptických kandidátů, že Evropská unie, euro a globalizace mají pro Francii smysl.

Kdy nastoupí Emmanuel Macron do úřadu?

K oficiálnímu převzetí úřadu prezidenta by mělo dojít nejpozději 14. května, kdy končí v roli hlavy státu jeho předchůdce Francois Hollande. Předávání úřadu má tak ve Francii mnohem rychlejší spád než v USA, kde je úřad přebrán až 2 měsíce po volbách, avšak pomaleji než ve Velké Británii, kde k tomu dochází okamžitě po volbách.

Kam povedou jeho první kroky?

První úkol, který musí Emmanuel Macron vyřešit, je jmenování premiéra, jehož jméno bylo v období voleb utajováno. Macron nechtěl, aby se voliči v prezidentských volbách rozhodovali na základě toho, kdo bude premiér, ale aby si především zvolili prezidenta. On sám tvrdí, že jméno premiéra již zná. První kroky mimo zemi budou směřovat k sousedům do Německa.

Co by chtěl udělat a co bude moct udělat?

Politika nebyla nikdy jednoduchá, to si uvědomuje i nový francouzský prezident. Do jaké míry bude schopen naplnit svoji vizi, rozhodnou červnové parlamentní volby (11. a 18. června). V minulosti bylo zvykem, že parlamentní volby vyhrála strana, z níž pocházel prezident. Avšak za Macronem nestojí žádné velké tradiční politické hnutí a mnozí ho v druhém kole volili jenom proto, aby zabránili vítězství krajně pravicové političce a euro skeptičce Marine Le Penové. Macron potřebuje podporu parlamentní většiny, aby mohl v parlamentu prosadit zákony.

Je Macron pravičák nebo levičák?

Macron bude velmi pravděpodobně potřebovat podporu další spřízněné politické strany, aby dokázal realizovat svoje záměry. Politické hnutí Vpřed, k němuž se hlásí, má jenom 1letou historii a pravděpodobně nezíská v červnových volbách přes 50 procent křesel. Politika nového prezidenta tak může nabrat zásadně jiné rysy v případě, že se bude muset spojit se Socialisty nebo naopak, když najde spřízněnce u pravicových Republikánů.

Jaké jsou cíle nového prezidenta?

Jednou z hlavních priorit Emmanuela Macrona jsou investice do nových technologií, energetiky, zlepšení vzdělávacího systému. Prioritou by se měla stát i reforma penzijního systému. Daňové úlevy budou použity na tvorbu nových pracovních míst v regionech s nejvyšší nezaměstnaností, trh práce by měl být podle něho pružnější. Co se týče Evropské unie, che prohlubovat daňovou harmonizaci členských zemí. Jako člen Hollandova socialistického kabinetu bojoval za politiku volného trhu. Chtěl zrušit 35hodinový pracovní týden, zrušit daň z bohatství a zastavit otevíraní nových pracovních míst ve veřejné správě, s čímž socialisté nesouhlasili.

Nemůžeme zapomenout na to, že ačkoliv Marine Le Penová prohrála v druhém kole prezidentských voleb, její příznivci půjdou v červnu volit do francouzského parlamentu euroskeptiky. Proto jedním z cílů Emmanuele Macrona je zabránit, aby Národní fronta získala za 5 let více hlasů než v letošních prezidentských volbách. Chce Francouzům ukázat, že globalizace a evropská integrace nejsou špatné a lze je využít k prospěchu Francie.


BOSSA
Autorka článku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.
Štítky:

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU