Na co si lidé nejčastěji půjčují

11.05.2017 | , COOL CREDIT
Komerční sdělení


Důvody, proč si sjednat menší nebo větší úvěr, mohou být samozřejmě hodně odlišné.

Ponechme stranou, zda podobná finanční injekce je opravdu racionální či není, pojďme si spíše podrobněji rozebrat, na co si vlastně Češi půjčují. Velmi častým jevem je samozřejmě takzvaná půjčka do výplaty, kdy jde řádově o několik málo stokorun až tisícikorun. Finanční rezervu v domácnosti nemá – kvůli nízkému příjmu nebo špatnému hospodaření s penězi – asi pětina našich spoluobčanů. A právě tehdy je namístě požádat o doplnění kasy, rychlá půjčka je něčím, co se stalo v tuzemsku už tradicí.

Provozní náklady na domácnost, ale i dovolená v zahraničí

Češi jsou obecně zvyklí žít na dluh, nějaké nesplacené pohledávky má stále více lidí. Nejčastějším motivem půjčky je sice bydlení nebo provoz a vybavení domácnosti (sem řadíme samozřejmě i hypoteční úvěry), ale mnoho lidí si také potřebuje koupit ojeté auto na cesty do práce. Samozřejmostí je elektronika, která stále více ovlivňuje náš život. Další alternativou je půjčka na rekonstrukci domácnosti – například i jen jediné místnosti z celého bytu, koupelny, ložnice nebo obývacího pokoje. I taková investice dokáže spolknout celé desetitisíce korun, které v rodinné kase prostě díky šetření z výplat nejsou a nebudou.

Nebankovní půjčka je oblíbená z mnoha různých důvodů, jaké to například jsou?

  •  Možnost půjčit si částku v řádu klidně i desítek tisíc korun, velmi rychle a bez velkého rizika, že půjčka jako taková snad nebude z nějakého důvodu schválena. 
  •  Diskrétní jednání nebankovní společnosti. Když na maloměstě žádný soused o půjčce neví, pravděpodobně podobnou informaci nebude znát ani nikdo z ulice nebo sídliště. 
  •  Jednoduchá a krátká smlouva, které je zcela srozumitelná. Žádné nekonečné vypisování podmínek, shánění razítek a potvrzení, které nemají ani opravdový význam.

Protože Češi si vytvářejí finanční rezervu rodinného rozpočtu až po čtyřicátém nebo i padesátém roce věku, půjčují si zejména mladší ročníky. Ty už také většinou zadlužené jsou – leasing na automobil nebo hypotéka na byt jsou úplně běžnou záležitostí nejen u třicátníků, ale i mladších. Na rozdíl od západoevropských zemí však obecně chybí schopnost efektivně nakládat s financemi. Problémem také je fakt, že Češi nečtou smlouvy, i proto si půjčují v některých případech velmi nevýhodně.

Výhodou, kterou využívá stále více lidí, je možnost sjednat si půjčku pomocí pár jednoduchých administrativních kroků. Půjčka bez doložení příjmu je řešením i tehdy, když žadatel přijde o práci nebo není jeho příjem právě dostatečný na to, aby byla schválena jeho žádost v průměrné české bance. Tam je totiž potíž prověřování bonity, pokud není dostatečná, půjčka prostě a jednoduše nebude schválena.

Na co dalšího si ještě Češi půjčují?

Češi si obecně půjčují naprosto na cokoliv, někdy dokonce i na zahraniční dovolenou. Dopřát si vytoužený odpočinek někde v teple na jihu Evropy je sice vítané, ale na druhou stranu nejde o půjčku, která by řešila nějakou nezbytnost. V ČR jde ovšem o tradici, nemalé procento lidí žádajících o úvěr chce financovat právě jedno až dvoutýdenní odpočinek někde v cizině.

Specifický je u menších půjček hlavně vysoký počet žádostí krátce před obdobím vánočních svátků. Široká rodina nebo více než dvě děti, každý chce pořídit opravdu hezký dárek – a ten nezřídka stojí i velké peníze. Může jít o hračky, oblečení nebo také kvalitní elektroniku, to v zásadě nehraje roli. Půjčka na Vánoce je už klasickou součástí onoho prosincového shonu, který se tak či onak určitě dotkne prakticky každého z nás.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení