Hypotéky stále zdražují. Průměrná sazba se přehoupla přes 2 %

17.05.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 2,01 procenta z březnových 1,95 procenta. Na této úrovni byly sazby naposledy v únoru 2016. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

Hypotéky tak stále zdražují a jejich dostupnost je horší. To se promítá i na snižujících se počtech a objemech. V dubnu bylo sjednáno 8555 nových hypotečních úvěrů, což je o 1833 méně než v březnu. I objemy byly v dubnu nižší, a to o 3,5 miliardy korun proti březnu. Ve čtvrtém měsíci objemy klesly na 17,579 miliardy korun.

Hypotéky se stávají méně dostupnými se zpřísňujícími se doporučeními České národní banky (ČNB). Již dnes banky nesmí poskytnout úvěry nad 90 procent zástavní hodnoty nemovitosti. "Ve sněmovně přitom leží 'technická' novela zákona o ČNB, která dodává centrální bance další pravomoci. A pokud by jich využila v rozsahu naznačeném ve Zprávě o finanční stabilitě, na hypotéku by dosáhl jen málokdo," upozornil hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Z doporučení ČNB mají banky nejvíce práce s limitem maximálně 15 procent objemu úvěrů nad 80 procent hodnoty nemovitosti. Zájem o toto pásmo je stále výrazně vyšší než uvedený limit. Zvyšování sazeb v tomto segmentu tak bude i v nejbližší době stěžejním faktorem pro růst průměrných úrokových sazeb, uvedl Rajdl.

Banky již zareagovaly na doporučení vyššími úrokovými sazbami a spotřebitelé nižším zájmem, řekl ČTK ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Dodatečná zpřísnění ve smyslu návrhů ČNB, které jsou teď na půdě parlamentu, by podle něj reálně zamezila až třetině domácností přístup k vlastnímu bydlení a odkázala je do pronájmů.

Ondřej Mašín z realitní společnosti Reality IQ mírně rostoucí tendenci zdražení úvěrů přisoudil situaci na trhu nemovitostí. Nových bytů je obecně nedostatek a poptávka po nich výrazně převyšuje nabídku. Velkou část novostaveb navíc skupují investoři za účelem dalšího pronájmu a ještě tak umocňují jejich nedostupnost. V několika příštích měsících neočekává, že by se situace jakkoliv razantně změnila.

Na svém se drží průměrná výše hypotéky. Od listopadu 2016 si lidé v průměru půjčují přes dva miliony korun. Ani letos v dubnu tomu nebylo jinak a průměrná hypotéka dosáhla na 2,054.856 Kč.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ