Nezaměstnanost na Slovensku po letech klesla pod osm procent

19.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. května (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku poprvé od listopadu roku 2008 klesla pod hranici osmi procent. Letos v dubnu činila 7,74 procenta, zatímco v březnu byla na úrovni 8,04 procenta. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

 

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v dubnu proti březnu snížil o 8045 osob na 211.104 lidí. V meziročním srovnání ubylo 50.810 nezaměstnaných.

Situace na slovenském trhu práce se zlepšuje od roku 2013. Míra nezaměstnanosti v zemi je v současnosti blízko rekordního minima 7,36 procenta z léta roku 2008.

K poklesu nezaměstnanosti na Slovensku kromě ekonomického růstu a investic podniků přispěla podle odborníků i změna metodiky vykazování míry nezaměstnanosti.

Firmy na Slovensku již delší dobu upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a zaměstnávají nejvíce cizinců od globální krize. Letos v březnu slovenský parlament změnou zákona rozhodl o zpřísnění podmínek pro evidenci lidí na úřadech práce.

Adrian Bobok mik

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK