Euro po komentáři kancléřky Merkelové posiluje

22.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje a vůči dolaru stoupla nejvýše za šest měsíců. Důvodem byl komentář německé kancléřky Angely Merkelové, která označila evropskou měnu za příliš slabou.

Kolem 17:20 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,1233 USD a k jenu o 0,2 procenta 124,81 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,1 procenta na 111,03 JPY.

Merkelová dnes studentům střední školy v Berlíně řekla, že příčinou současných vysokých obchodních přebytků Německa jsou \"příliš slabé\" euro a ceny ropy. Upozornila, že tyto faktory nemůže Německo nijak ovlivnit. Za slabý kurz eura může měnová politika Evropské centrální banky (ECB), na kterou nemá německá vláda žádný vliv, zdůraznila.

Německá vláda se opakovaně brání dlouhodobé kritice USA i evropských partnerů na adresu vysokých německých přebytků tím, že faktory, které to způsobují, nemá ve své moci. Dnešní vyjádření kancléřky vyvolalo na devizovém trhu dohady, že němečtí činitelé by se mohli začít důrazněji vyslovovat ve prospěch zpřísnění rétoriky i politiky ECB, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK