V Praze končí Evropské jaderné fórum, vystoupí Sobotka a Fico

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - V Praze dnes druhým dnem končí Evropské jaderné fórum. Se svými příspěvky na zasedání vystoupí mimo jiné premiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico. Akce se zúčastní také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) nebo španělský eurokomisař pro ochranu klimatu a energetiku Miguel Arias Caňete.

Česko v současnosti řeší, jak financovat výstavbu nových jaderných bloků. Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, který vláda schválila předloni, počítá se stavbou jednoho bloku v Jaderné elektrárny Temelín a jednoho v druhé tuzemské jaderné elektrárně v Dukovanech s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Prioritu má dostavba Dukovan.

Společnost ČEZ, která obě tuzemské jaderné elektrárny vlastní, minulý týden oznámila, že od 1. června zřizuje novou divizi jaderná energetika. Povede ji dosavadní ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek. Zronek má být ve své funkci zodpovědný mimo jiné právě za dostavbu nových jaderných bloků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK