Odboráři budou na sněmu jednat o růstu výdělků a zákoníku práce

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - O tlaku na růst výdělků ve veřejném i soukromém sektoru bude dnes v Praze jednat sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Na 120 předáků svazů i organizací z regionů se bude radit o postupu při vyjednávání s vládou a zaměstnavateli. Zaměřit se chtějí také na novelu zákoníku práce, která je ve Sněmovně. Jednání se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 29 odborových svazů s asi 300.000 členů. V roce 2015 zahájila kampaň Konec levné práce a tlačí na výraznější přidávání. Nyní požaduje pro veřejný sektor, tedy pro učitele, zdravotníky, pracovníky v kultuře či úředníky od září přidání o deset procent a od ledna zvýšení minimální mzdy o 1500 korun na 12.500 Kč. Odbory usilují také o zrušení tří z devíti platových tabulek. Díky tomu by si od července přilepšili lidé s nižšími výdělky. Záměr projedná kabinet.

Podle předáků se výdělky v Česku zvedají příliš pomalu a čeští zaměstnanci by své rakouské či německé kolegy při dosavadním tempu dohnali až v příštím století. Podle zaměstnavatelů je nutné zvyšovat ale také produktivitu.

Odboráři budou debatovat i o chystané novele zákoníku práce. Prosazují do ní přes poslanecké návrhy například pětitýdenní dovolenou pro všechny či pro sebe možnost zastavit výrobu v případě ohrožení zdraví. Zaměstnavatelé odborářské návrhy odmítají. Podle nich by ohrozily konkurenceschopnost firem a znamenaly pro ně finanční a administrativní zátěž. Jsou také proti výraznému růstu minimální mzdy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK