Gartner: Prodej chytrých telefonů ve čtvrtletí stoupl o 9,1 pct.

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 23. května (ČTK) - Celosvětový prodej chytrých telefonů se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil o 9,1 procenta na 380 milionů kusů. Největším prodejcem zůstal jihokorejský Samsung Electronics. Jeho podíl na trhu, stejně jako podíl druhého Applu, však klesl. Naopak se zvýšil podíl čínských prodejců v čele s firmami Huawei, Oppo a Vivo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Čínský výrobce elektroniky Huawei zvýšil svůj podíl na trhu na devět procent z 8,3 procenta v prvním čtvrtletí loňského roku. \"Huawei si nyní stabilně drží třetí místo v celosvětovém žebříčku prodejců chytrých telefonů,\" uvedl v prohlášení ředitel výzkumu firmy Gartner Anshul Gupta. \"Nicméně tlak roste, protože jeho protějšky z Číny ho dohánějí.\"

Podíl čínské firmy Oppo se zvýšil na 8,1 procenta a Vivo na 6,8 procenta. Firmám pomohly agresivní marketingové a prodejní akce. Obě společnosti ohrožují v Číně jak Huawei, tak americkou firmu Apple. Oppo je nyní v Číně největším prodejcem chytrých telefonů.

Podíl Samsungu na globálním trhu v prvním čtvrtletí klesl na 20,7 procenta z 23,3 procenta. Firma stále cítí dopad nákladného stažení modelu Galaxy Note 7 z prodeje v loňském roce poté, co se několik přístrojů samovolně vznítilo. \"Ačkoliv Samsung oznámil, že předobjednávky na Galaxy S8 a S8 Plus stouply meziročně o 30 procent, absence alternativy k Note 7 a silná konkurence v segmentu základních chytrých telefonů způsobují, že Samsung neustále ztrácí podíl na trhu,\" dodal Gupta.

Podíl Applu se snížil na 13,7 procenta ze 14,8 procenta. První čtvrtletí bývá pro Apple nejslabším čtvrtletím roku a jeho prodej po obvykle silném čtvrtém čtvrtletí, kam spadají předvánoční nákupy, klesá. Zákazníci se také drží zpátky v očekáváním nového modelu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK