Sobotka ocenil, že Sněmovna u telekomunikační novely ustála tlak

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) ocenili, že poslanci během dnešního hlasování odolali tlaku a schválili vládní novelu o elektronických komunikacích v původní podobě. Předseda vlády na tiskové konferenci ve Sněmovně také vyzdvihl, že se podařilo předlohu projednat v rekordním čase. Novela řeší přechod na televizní vysílání ve standardu DVB-T2, Sobotka ale věří, že posílení Českého telekomunikačního úřadu či práv spotřebitelů vzhledem k operátorům bude tlačit na snížení cen mobilních dat.

\"Schválení novely, které jsme si museli vybojovat proti odporu silné lobby poskytovatelů služeb satelitního televizního vysílání, přinese zásadní modernizaci televizního vysílání v ČR,\" uvedl Sobotka. Ocenil i to, že předpis Sněmovnou prošel po necelých dvou měsících. \"Schválen vládou byl 8. března,\" připomněl. Věří také v hladký úspěch materiálu v Senátu.

Zjednodušení přechodu k jinému operátorovi by podle premiéra mělo vyvinout tlak na operátory, aby zlevnili a přiblížili své ceny evropskému standardu. \"Situace na českém trhu v oblasti telefonního a datového připojení je dlouhodobě neúnosná. Čeští zákazníci platí za volání a data mnohem více než klienti mobilních operátorů v okolních zemích,\" uvedl Sobotka s tím, že situace navozuje až dojem kartelové dohody.

Přechod na DVB-T2 bude diváky podle odhadů vlády stát asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. S úplným přechodem se počítá v roce 2021. \"Doba přechodu bude dostatečně dlouhá,\" konstatoval Havlíček. Potěšila ho podpora návrhu napříč politickým spektrem i fakt, že se \"některým zájmovým skupinám nepodařilo návrh rozložit\".

Vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý uvedl, že Česko se z pozice země s jednou z nejhorších ochran spotřebitele dostane mezi nejlepší. \"Je tam potenciál dostat Českou republiku na evropskou úroveň,\" řekl. Bez kvalitně chráněného spotřebitele, který se nebude bát, podle něj nelze udělat žádnou velkou revoluci v cenách služeb. Ty podle něj nyní charakterizují nízké limity a vysoké ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK