Britská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla jen o 0,2 procenta

25.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. května (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v prvním čtvrtletí zvýšil oproti předchozím třem měsícům pouze o 0,2 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední rok. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Opravil tak svůj odhad z konce dubna, podle kterého tempo růstu činilo 0,3 procenta. Na spotřebitelské výdaje, které byly v posledních letech klíčovým motorem růstu britské ekonomiky, má negativní dopad stoupající inflace.

Většina analytiků podle průzkumu agentury Reuters předpokládala, že dubnový odhad zůstane beze změny. Statistický úřad dnes potvrdil, že v loňském čtvrtém čtvrtletí dosáhl hospodářský růst 0,7 procenta. To představovalo nejprudší tempo za poslední rok.

V celém loňském roce britská ekonomika vzrostla o 1,8 procenta, takže se vzepřela předpovědím, že Británie se v důsledku červnového referenda o odchodu země z Evropské unie dostane do recese. Odhlasování brexitu nicméně vedlo k poklesu kurzu libry, který nyní tlačí vzhůru inflaci a snižuje disponibilní příjmy spotřebitelů.

Výdaje domácností se v prvním čtvrtletí zvýšily pouze o 0,3 procenta, tedy nejpomalejším tempem od konce roku 2014. Statistický úřad minulý týden oznámil, že meziroční míra inflace v Británii v dubnu vzrostla na 2,7 procenta z březnových 2,3 procenta a ocitla se nejvýše od září 2013.

pmh mik

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK