MPO žádá navýšení rozpočtu na příští rok o čtyři miliardy Kč

25.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude v rámci jednání o rozpočtu na příští rok požadovat navýšení peněz o zhruba čtyři miliardy korun. Prostředky mají jít na kofinancování evropských operačních programů pro podnikání, využití tzv. brownfieldů pro nové investice a na zahlazování následků hornické činnosti. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo. První návrh rozpočtu pro rok 2018 počítá pro MPO s částkou 35,6 miliardy korun, tedy o 2,7 miliardy méně než letos.

\"MPO je mimo jiné odpovědné za investice. Právě proto nás udivuje čistě účetní a matematické omezení našeho rozpočtu,\" uvedl mluvčí František Kotrba. MPO chce na kofinancování evropských operačních programů pro podnikání a inovace více než tři miliardy korun na českou část, evropské fondy pak budou tvořit více než 20 miliard korun.

\"Dále v rámci podpory využití tzv. brownfieldů pro nové investice do projektů s vysokou přidanou hodnotou, které navíc umožní sanovat mnohdy rozpadlá a zanedbaná území, budeme požadovat asi 400 milionů korun. Opět jde o investici podporovanou vládou i kraji,\" dodal Kotrba.

Z rozpočtu MPO podle něj také \"vypadlo\" 550 milionů korun na zahlazování následků hornické činnosti a odstraňování starých ekologických zátěží. \"Nebylo by možné pokračovat v likvidaci ropných a plynových vrtů na Moravě, redukci emisí metanu pro bývalých vrtech, řešení sanace kontaminovaného území Trojice na Ostravsku a další investiční akce,\" uvedl mluvčí.

Návrh státního rozpočtu na příští rok ministerstva financí počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Největší růst, o 32,6 miliardy Kč, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK