Analytici: Nejvyšší růst průmyslu za šest let táhly automobilky

07.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Překvapivě výrazný růst českého průmyslu, který v očištěném vyjádření stoupl v květnu meziročně nejrychleji za posledních šest let, táhly opět především automobilky. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Průmyslové zakázky signalizují, že pozitivní vývoj bude v průmyslu v příštích měsících pokračovat. Průmyslová výroba v květnu opět nabrala dech a po dubnovém poklesu vzrostla meziročně o 8,1 procenta.

\"Český průmysl jede na plné obrátky, výrazněji rostl naposledy v květnu roku 2011,\" řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Průmyslu podle něj nahrává poměrně robustní oživování eurozóny a s ním související růst tamní poptávky. Z něj v Česku těží hlavně výrobci automobilů, strojů či elektrických zařízení, dodal.

Průmysl svou vysokou dynamikou více než dvojnásobně překonal očekávání analytiků, upozornil Jiří Pour z UniCredit Bank. Takto výrazné obnovení meziročního růstu v květnu podle něj potvrzuje, že dubnový výpadek tempa byl způsoben výhradně načasováním Velikonoc.

Největší zásluhu na excelentním výsledku průmyslu měly opět automobilky, jejichž výroba se zvýšila o 14,2 procenta, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Těží z více než čtyři roky trvajícího oživení evropského automobilového trhu, a díky své politice inovací si dokonce z evropského trhu ukrajují stále větší díl. Výborný rok zažívají i strojaři a výrobci elektrických zařízení. \"A jak je vidět na statistice nových zakázek, expanze průmyslu bude pokračovat i v dalších měsících,\" dodal

Analytička Raffieisenbank Monika Junicke očekává, že průmyslová výroba letos zrychlí své meziroční tempo růstu k 4,7 procenta z předchozího tempa 2,9 procenta. V příštím roce průmyslová výroba mírně zpomalí na 3,6 procenta, odhadla.

Příznivé výsledky čekáme od průmyslu i v dalších měsících, i když zopakovat tempo květnového růstu bude jen těžko možné, míní Dufek. Přece jen v řadě průmyslových oborů se jede na doraz a prostoru pro další růst výroby už moc nezbývá, ať s ohledem na technologie, nebo na kapacity zaměstnanců. Průmysl si nicméně i nadále udrží roli hlavního motoru české ekonomiky, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK