Nezaměstnanost v Británii klesla, zůstává nejníže od roku 1975

12.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii za tři měsíce do konce května proti předchozímu tříměsíčnímu období klesla na 4,5 procenta a nadále se drží nejníže od roku 1975. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejni britský statistický úřad. Růst mezd však zaostal za inflací, což naznačuje, že měnový výbor britské centrální banky bude muset uvažovat o potřebě růstu úrokových sazeb.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali míru nezaměstnanosti 4,6 procenta. Míra zaměstnanosti pak vystoupila na rekordních 74,9 procenta, upozornili statistici.

Příznivé údaje o nezaměstnanosti ale kazí čísla o růstu mezd. \"Navzdory silnému trhu práce zde máme další reálný pokles celkových příjmů s nízkým růstem týdenních mezd a inflaci, která se dál zvyšuje,\" uvedl Matt Hughes ze statistického úřadu.

Mzdy včetně odměn v nominálním vyjádření se za tři měsíce do konce května zvýšily o 1,8 procenta, což byl nejslabší růst od tříměsíčního období do listopadu 2014. Po očištění o inflaci mzdy včetně odměn o 0,7 procenta klesly. To byl nejvyšší propad od poloviny roku 2014.

Míra inflace v květnu podle oficiálních údajů vystoupila na čtyřleté maximum 2,9 procenta. Inflace se tak ještě více vzdálila dvouprocentnímu cíli centrální banky a růst byl rovněž vyšší, než čekali analytici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK