Senát schválil pravidla náhrady škody při porušení soutěže

20.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Senát beze změny schválil nový zákon o náhradách škod způsobených porušením hospodářské soutěže. Zákon v reakci na evropskou směrnici sjednocuje pravidla náhrady škody s ostatními zeměmi EU. Nyní ho dostane k podpisu prezident.

Zákon zavádí přesnější a komplexnější pravidla pro případy civilních soudních řízení o náhradách škody. Mimo jiné stanoví, že pokud hospodářskou soutěž omezí společným jednáním více škůdců, pak nahradí tuto škodu společně a nerozdílně. Soud nebude mít právo rozhodnout, že ji nahradí podle své účasti na škodlivém následku. Škoda se má nahrazovat v plné výši, ale náhrada nesmí vést k nadměrnému obohacení. Právo na náhradu se promlčí po pěti letech.

Pokud některý ze členů kartelu poskytne antimonopolnímu úřadu informace o kartelu a svojí účasti v něm, bude mu moci úřad v rámci programu shovívavosti odpustit pokutu. Takový člen kartelu se pak podle zákona stane spolupracujícím škůdcem.

Vláda uvádí, že rozdílná pravidla pro vymáhání náhrady škody ve členských státech unie nepříznivě ovlivňují hospodářskou soutěž a vnitřní fungování trhu EU. Nerovné podmínky pro uplatňování práva na náhradu újmy v jednotlivých zemích mohou vést ke konkurenční výhodě některých podniků, které sídlí v členských státech, jejichž právní úprava náhrady je výhodnější. To může mít vliv na usazování firem v členských státech. Směrnice proto vyžaduje, aby všechny členské státy měly minimálně sjednocena základní pravidla zajišťující účinnou právní ochranu, která zajistí soukromoprávní vymáhání škody. Tímto prvkem jsou pak žaloby na odškodnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK