Potřebuje Fed skutečně snižovat svoji bilanci?

28.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká centrální banka (Fed) se chystá snižovat objem své bilance, která v průběhu finanční krize narostla o 3 bilióny dolarů na celkovou sumu 4,5 biliónu dolarů.

Fed aktuálně disponuje státními dluhopisy v objemu 2,46 biliónu USD (graf: modrá + zelená linie), což je více než trojnásobek částky, kterou držel v roce 2007 těsně před tím, než zkolaboval americký bankovní systém a světová ekonomika padla na kolena. Je to zhruba pětkrát větší částka než se objevila v bilanci v roce 2000.

Ačkoliv vidíme rostoucí trend ve vlastnictví státních dluhopisů centrální bankou v absolutních hodnotách, v procentuálním vyjádření se toho až tolik od finanční krize nezměnilo. Fed má aktuálně ve své knize 23,1 procenta všech emitovaných a nesplacených pokladních poukázek a dluhopisů se splatností do 10 let, což je méně než v roce 2007, kdy to bylo 24,7 procenta, v roce 2000 to bylo 23,6 procenta a v roce 2002 29 procent.

Jak se změnila bilance Fedu od finanční krize?

V procentuálním vyjádření drží banka ve svém portfoliu stejný podíl státních bondů jako před finanční krizi. Avšak v absolutních hodnotách se objem těchto aktiv v rukou centrální banky zvýšil. Důvodem je rostoucí dluh státu. Jednoduše s tím, jak se po krizi zvyšovalo zadlužení Spojených státu, rostla i nákupní aktivita Fedu. Před finanční krizí dosahoval státní dluh USA 60 procent HDP, dnes přesahuje 100 procent HDP. Vývoj bilance Fedu v absolutních číslech tak velmi dobře demonstruje tempo růstu zadlužování USA. Otázkou je, zda by nebylo lepší, kdyby začal stát snižovat své zadlužení, místo toho, aby Fed redukoval bilanci.



Co by měli investoři sledovat, když začne Fed snižovat svojí bilanci?

Americká centrální banka aktuálně disponuje ve své knize 25 až 30 procenty všech MBO (motgage-backed-securities). MBO si můžeme v našich podmínkách představit jako hypoteční zástavní listy. Nicméně před finanční krizi se tato aktiva v bilanci Fedu nevyskytovala. Proto by měli investoři věnovat pozornost právě změnám, které se budou týkat nákupů těchto aktiv.

Janet Yelleonová, šéfka Fedu, uvedla, že centrální banka plánuje postupně zmenšovat objem bilance centrální banky tím způsobem, že banka bude zpětně reinvestovat do nákupu dluhopisů jenom část prostředků získaných ze splatných aktiv. Menší zájem banky o dluhopisy se může postupně promítat do vyšších výnosů, přičemž výnosy budou poháněny nahoru i záměrem bankovní rady zvyšovat úrokové sazby. Americká centrální banka letos zvýšila úrokové sazby 2krát, a to i navzdory tomu, že inflace je pod cílovou úrovní 2 procenta již 62 měsíců.

Ačkoliv Yellenová a její kolegové z ostatních hlavních vyspělých světových ekonomik naznačují, že preferují normalizaci měnové politiky, přiznávají částečnou nedůvěru ve schopnost globální ekonomiky prosperovat za standartních měnových podmínek.

Graf: Vývoj bilance Fedu (procentuální podíl jednotlivých druhů finančních aktiv v bilanci)

Bledě modrá – státní dluhopisy, zelená – státní dluhopisy se splatností do 10let, tmavě modrá – MBO- hypoteční zástavní listy

fed_rezervy

Zdroj: Reuters



BOSSA
Autorka článku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU