Generali má díky neživotnímu pojištění vyšší zisk

02.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán (Itálie) 2. srpna (ČTK) - Největší italská pojišťovna Generali v pololetí zvýšila provozní zisk o čtyři procenta na 2,59 miliardy eur (67,7 miliardy Kč). Výsledky překonaly očekávání analytiků, přispěly k tomu nižší náklady a neživotní pojištění. Vyplývá to z dnešního sdělení firmy. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali provozní zisk 2,51 miliardy eur.

Čistý zisk se zvýšil o 3,4 procenta na 1,22 miliardy eur. Předepsané pojistné pak zůstalo téměř beze změny, činilo 37 miliard eur.

Provozní zisk v segmentu životního pojištění o 2,8 procenta klesl, skupina totiž prosazuje selektivnější politiku u svých spořicích produktů. V segmentu neživotního pojištění zisk o 0,7 procenta vzrostl.

Míra solventnosti pojišťovny se zvýšila na 207 procent ze 194 procent v roce 2016. Čím vyšší je tento údaj, tím je méně pravděpodobné, že bude mít podnik problémy se splácením svých závazků.

Pojišťovně Generali se na začátku roku podařilo odvrátit hrozbu převzetí ze strany italské banky Intesa Sanpaolo. Generali následně oznámila, že opustí 13 zemí, ve kterých nevidí příležitost k dalšímu růstu. V jiných zemích, hlavně ve střední a východní Evropě, si naopak hodlá svou pozici upevnit. Pojišťovnu ovládá investiční banka Mediobanca.

Skupina Generali patří mezi největší světové pojišťovny a ve více než 60 zemích má zhruba 74.000 zaměstnanců. Vedle západní, střední a východní Evropy také působí také v Asii a Latinské Americe. Ve střední a východní Evropě působí prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding, jejíž součástí je v České republice také Česká pojišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK