Zdraží v roce 2018 energie? A je dobré si cenu elektřiny nebo plynu fixovat?

16.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Cena elektřiny a zemního plynu pro rok 2018 je zatím velkou neznámou. Zlaté časy, kdy energie zlevňovaly, jsou podle všeho pryč. Do karet levnější elektřině hraje sílící koruna. Energii ovšem může zdražit distribuce. Podívejte se, co nás pravděpodobně čeká, a zjistěte, zda je dobré si cenu energií fixovat.

Napřed je třeba připomenout, že dodavatelé nakupují elektřinu na energetických burzách většinou několik měsíců nebo i rok dopředu. Strategie nákupu každého dodavatele je přitom jiná, což se odráží i v cenách, které zákazníkům nakonec nabídne. Letos na jaře a v létě oscilovala cena megawatthodiny silové elektřiny prodávané na Pražské energetické burze kolem 29 až 32 euro.

Ceny elektřiny a plynu 2018

(zdroj: pixabay) 

Dosud převažovala nabídka energií nad poptávkou, ale to se pomalu mění. „Tento vývoj je pravděpodobně způsoben ukončením výroby elektřiny v Německu v jaderných elektrárnách a možném vyrovnání nabídky s poptávkou po elektrickém proudu. Na energetických burzách elektřina v následujících třech letech pro kontrakty futures s plněním do roku 2020 mírně klesá, pak ale silněji roste,“ komentuje vývoj cen elektřiny Ing. Jan Schindler analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.cz.

Zemní plyn se nehne z místa

Také ceny ročních kontraktů u zemního plynu, zmiňovaných futures, v následujících třech letech zůstávají stejné. Obchodníci s energiemi nepředpokládají, že by nastala mimořádná událost, která by ceny zemního plynu významně vychýlila. Zmírnit by je ale mohla sílící koruna.

U zemního plynu analytici neočekávají ani růst, ani pokles cen pro domácnosti. Ceny by proto mohly zůstat stabilní. Na druhou stranu, rekordně nízkých cen, kterých jsme byli svědky před rokem, se zákazník pravděpodobně nedočká. „V nových nabídkách obou komodit je zřetelný trend po letech zvyšovat stálé platby,“ dodává Jan Schindler.

Připomeňme, že cena elektřiny i zemního plynu je složená z platby za odebranou megawatthodinu a z takzvaného měsíčního platu. Ten je u některých dodavatelů poměrně nízký, kolem dvaceti nebo třiceti korun, u jiných zaplatí zákazníci třeba i přes sto korun měsíčně.

Změnou dodavatele tolik neušetříme

Zatímco dřív jsme s napětím čekali na konec roku, až dodavatelé vyhlásí nové ceníky elektřiny a zemního plynu, dnes s novými produkty přicházejí postupně. Například v rámci různých akčních nabídek nebo fixovaných cen. Právě tyto „průběžné“ nabídky odhalují další vývoj cen energií. „U elektřiny jsou nyní nové nabídky výrazně dražší, než byly před rokem,“ uvádí Jan Schindler a dodává: „Pro spotřebitele, kteří jsou u stejného dodavatele dlouhodobě, to nic neznamená. Zákazník, který by se ale rozhodl nyní změnit dodavatele, neušetří tolik co dříve.“

Aktuální situace na energetickém trhu by se také mohla dotknout energií prodávaných přes aukční společnosti. Ty fungují na jednoduchém principu: sdružují odběratele, a soutěží pro ně nejnižší ceny u dodavatelů, kteří kvůli většímu objemu odběrů neváhají přijít s nižší cenou. „Bude stále méně aukčních nabídek, protože nikdo aukční společnosti dřívější levné ceny již nenabídne,“ domnívá se analytik.

Vyplatí se fixovat si cenu?

S ohledem na mírný předpokládaný nárůst cen, především elektřiny, logicky vystupuje otázka, zda se právě teď vyplatí fixovat si cenu energií. Protože nabídka produktů s fixní cenou elektřiny i zemního plynu je závislá na situaci na trhu, nehraje jí aktuální vývoj zrovna do karet.

„Nyní ceny fixních nabídek elektřiny rostou a z pohledu zákazníka, který má již z minulých let výhodnou nabídku, není současná úroveň cen elektřiny příliš výhodná a zřejmě raději vyčká, jak to celé dopadne. Pokud tedy není tlačen termínem ukončení předcházející smlouvy,“ konstatuje Jan Schindler. V tuto chvíli přitom není možné odhadovat, zda v příštích měsících bude fixace zase výhodnější.

Do cen promluví i distribuce

Výslednou cenu elektřiny i zemního plynu utváří také poplatky za distribuci. Ty neovlivňuje vývoj na trhu, ale cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Regulátor je vyhlašuje každý rok na podzim. „Domácnosti budou pravděpodobně příští roky platit více než letos vlivem zvyšování státem regulovaných cen. To ale zákazník nemůže ovlivnit,“ uzavírá Jan Schindler.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ