Americké akcie zahájily týden mírným nárůstem

21.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes mírně posílily, investoři jsou však opatrní kvůli napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Na akcie energetických podniků měl navíc negativní dopad výrazný pokles cen ropy, napsala agentura Reuters.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, si dnes připsal 0,13 procenta a uzavřel na 21.703,75 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,12 procenta na 2428,37 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite se však snížil o 0,05 procenta na 6213,13 bodu.

Vzhůru zamířily například akcie výrobce potravinových doplňků Herbalife, který představil plán zpětného odkupu svých akcií v objemu 600 milionů dolarů (přes 13 miliard Kč). Akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike naopak oslabovaly, protože makléřská společnost Jefferies zhoršila jejich hodnocení.

Pozornost investorů se nyní upíná ke každoročnímu setkání světových centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole, které začne ve čtvrtek.

Na devizovém trhu dnes dolar oslaboval, dolů ho tlačilo napětí kolem Severní Koreje. V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba 0,4 procenta a nacházelo se nad 1,18 USD.

Spojené státy a Jižní Korea dnes zahájily společné vojenské cvičení, kterého se účastní 17.500 amerických a 50.000 jihokorejských vojáků. Tyto manévry každoročně vyvolávají rozhořčení KLDR, která je vnímá jako provokaci a často na ně reaguje zbrojními testy.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK