Brambor bude kvůli suchu proti loňsku méně až o 100.000 tun

21.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Humpolec (Pelhřimovsko) 21. září (ČTK) - Letošní úroda brambor v ČR bude v porovnání s loňským velmi dobrým výsledkem nižší o 50.000 až 100.000 tun, tedy skoro o 15 procent, předpokládá Český bramborářský svaz. Loni zemědělici sklidili v ČR 700.000 tun brambor. Zatímco na tradičně bramborářské Vysočině jsou letos hektarové výnosy dobré, v jiných částech republiky polím škodilo sucho. Svaz proto požádal ministerstvo zemědělství o kompenzace pro nejvíce postižené pěstitele brambor. Novinářům to dnes řekl předseda svazu Miloslav Chlan.

\"Tady to nevypadá špatně, ale už některé okrajové části Vysočiny a většina oblastí jinde, kde nepřišla lokální bouřka, mají podobné sucho jako v roce 2015,\" řekl Chlan. Dodal, že by si pěstitelé pomoc zasloužili, aby u pěstování brambor zůstali.

\"Já tady dneska nemůžu stoprocentně říci ano nebo ne, zvážíme to,\" řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Materiál týkající se kompenzací za sucho ministerstvo připravuje, ale finanční možnosti podle ministra nebudou neomezené a ozývají se i další pěstitelé, kupříkladu cukrovky. Bude potřeba zvážit ekonomický dopad poklesu produkce na dané pěstitele, uvedl.

Minulý rok sklidili zemědělci v Česku podle Českého statistického úřadu 699.605 tun brambor. Tento rok bramborami osázeli 23.418 hektarů polí, z nichž 35 procent je na Vysočině. V tomto kraji se sklizeň naplno rozběhla v prvním zářijovém týdnu, brambory bývají obvykle vybrány v polovině října, podle počasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK