Koruna posílila k oběma hlavním měnám, k euru je 26,03 Kč/EUR

22.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Koruna dnes zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru posílila o čtyři haléře na 26,03 Kč/EUR, k dolaru pak o 12 haléřů na 21,74 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Analytici míní, že by koruna mohla zpevňovat i v dalších měsících.

Podle analytika Roklenu Jana Berky k dnešním ziskům koruny vůči euru pomohlo vyjádření banky HSBC. Uvedla, že vzhledem k vývoji české ekonomiky ve druhém čtvrtletí očekává, že Česká národní banka zvýší své úrokové sazby v září, a to o 25 bazických bodů na 0,5 procenta.

Z hlediska dalšího vývoje bude prý důležité sledovat nejen rozhodnutí ČNB, ale i výsledek německých parlamentních voleb. \"Pokud by jej trhy vyhodnotily pozitivně, koruna a další měny střední a východní Evropy by se mohly svézt na vlně optimismu směrem k silnějším hodnotám. Nemělo by se však jednat o kdovíjak výrazné posuny, proto hlavním \"korunovým\" fundamentem dění příštího týdne zůstává ČNB,\" dodal Berka.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová upozornila na sílící napětí mezi USA a Severní Koreou, které vůbec nesvědčí rozvíjejícím se trhům, mezi něž se střední Evropa stále počítá. Většina rozvíjejících se trhů končí tento týden ve ztrátě. Platí to i pro pražskou nebo pro bratislavskou burzu. \"Koruna však stále má sklon zpevňovat, čímž dokazuje, že její potenciál stále zůstává do dalších měsíců velký,\" uvedla Šichtařová.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 26,07 26,03 Kč/USD 21,86 21,74

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK