Akcie v USA po poklesu technologických firem oslabily, jen rostl

27.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech oslabily. Způsobil to výprodej technologických společností. Investoři rovněž byli obezřetní kvůli nejnovějšímu varování KLDR.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 53,50 bodu, tedy 0,24 procenta, na 22.296,09 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 5,56 bodu, čili 0,22 procenta, na 2496,66 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 56,33 bodu, neboli 0,88 procenta, na 6370,59 bodu.

Severokorejský ministr zahraničí dnes prohlásil, že prezident USA Donald Trump vyhlásil Pchjongjangu válku, a KLDR si proto vyhrazuje právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor.

Nejhůře si vedly technologické společnosti v čele s firmami Facebook, Microsoft a Apple. Dílčí index technologických společností S&P vykázal nejhorší denní výkon za pět týdnů. Od počátku roku však index stoupl o téměř 23 procent, což je nejlepší výkon ze všech 11 dílčích indexů, které jsou součástí S&P 500.

Ztráty technologických firem částečně smazal prudký růst energetického sektoru. Ceny ropy dnes stouply na téměř dvouleté maximum. Přední producenti uvedli, že globální trh je na cestě k rovnováze a Turecko pohrozilo, že přeruší dodávky ropy z iráckého Kurdistánu do svých přístavů. Posílily také akcie distributora automobilových součástek Genuine Parts díky dohodě o koupi Alliance Automotive Group, která umožní firmě vstup na evropský trh. Výrobce léků Allergan stoupl díky schválení odkupu vlastních akcií, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes posílil vůči koši šesti předních světových měn, klesl však vůči jenu. Japonskou měnu podpořilo geopolitické napětí a nejisté výsledky voleb v Německu, které způsobily ztráty eura.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,6 procenta na 92,66 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,9 procenta na 1,1847 USD, k jenu naopak klesl o 0,2 procenta na 111,69 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 1,1 procenta na 132,33 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK