Maloobchodní tržby v USA vzrostly nejrychleji za dva a půl roku

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. října (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v září zvýšily o 1,6 procenta, což byl nejvýraznější růst za dva a půl roku. Přispěla k němu obnova míst zničených hurikány Harvey a Irma, která zvýšila poptávku po stavebních materiálech a motorových vozidlech. Zvýšily se i příjmy čerpacích stanic, neboť hurikány přerušily produkci rafinerií v oblasti Mexického zálivu, což vedlo k růstu cen benzinu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

V srpnu maloobchodní tržby naopak o 0,1 procenta klesly. Meziročně se tržby maloobchodu v září zvýšily o 4,4 procenta.

Tržby z prodeje stavebních materiálů a zahradnických potřeb se zvýšily o 2,1 procenta. Příjmy prodejců aut stouply o 3,6 procenta, nejvíce od března 2015. K růstu zřejmě přispělo i to, že obyvatelé míst zasažených povodněmi kupovali nová auta. V srpnu příjmy prodejců aut naopak o 2,1 procenta klesly. Příjmy čerpacích stanic vzrostly o 5,8 procenta, což byl nejvyšší nárůst od února 2013.

Ne všem se však v září dařilo. Klesly příjmy obchodů s nábytkem, elektronikou a domácími spotřebiči, a také příjmy prodejců sportovního zboží.

Bez zahrnutí prodeje aut, benzinu, stavebních materiálů a potravinářských služeb maloobchodní tržby stouply o 0,4 procenta. V srpnu zůstaly beze změny. Tyto takzvané jádrové tržby se nejvíce shodují s ukazatelem spotřebitelských výdajů, který je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Zotavení jádrových tržeb naznačuje, že dopad hurikánů na ekonomiku bude pravděpodobně mírný.

Ekonomové odhadují, že bouře by mohly snížit růst HDP ve třetím čtvrtletí o šest desetin procentního bodu. Ve druhém čtvrtletí HDP stoupl o 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK