Odjezd za prací do zahraničí: co nezapomenout zařídit?

27.10.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Našli jste si skvělé místo v zahraničí, anebo se o to teprve snažíte? Pokud ano, určitě se vám bude hodit stručný souhrn informací, které hovoří o tom, co všechno bude třeba před vycestováním zařídit. A že toho vůbec není málo…

Zahraniční země jsou velkým lákadlem nejen z hlediska turismu, ale i přivýdělku. Tamější minimální i průměrná mzda jsou úplně někde jindy než ty v ČR. Faktem je, že i zde platí pravidlo něco za něco. Vysoké platy bývají úměrné vysokým nájmům (Velká Británie) anebo dražším potravinám (Švédsko, Švýcarsko). Přesto si údajně valná většina Čechů, kteří v zahraničí pracují, nemají na co stěžovat…

Jak získat práci v zahraničí?

Pracovní nabídky můžete hledat online na vlastní pěst. Skvělým pomocníkem je ale Eures, což je integrovaný portál MPSV, který sdružuje nabídky práce ze zemí EU, EHP a Švýcarska. Nabízí také užitečné informace o pracovních podmínkách v jednotlivých zemích, jako je např. minimální mzda, zdravotní pojištění, týdenní pracovní doba, svátky, adresy Velvyslanectví apod.

Pro získání práce v zahraničí pak budete potřebovat CV přeložené do tamního jazyka a ověřené překlady těchto dokumentů:

  • Maturitní vysvědčení
  • Univerzitní diplomy (pokud jsou)
  • Osvědčení o absolvování vzdělávacích či jazykových kurzů nebo rekvalifikacích
  • Výpis z rejstříku trestů
  • Popř. i rodný list

Každý úředně ověřený soudní překlad pak musí být v souladu se zákonem č. 36/1967 Sb. Je nutné, aby obsahoval potvrzení tlumočníka a informace o tom, že se předklad zcela shoduje s originálem. Pro možné použití dokumentů v zahraničí pak musí navíc obsahovat i tzv. superlegalizaci a apostilní doložku. Konkrétní dokumenty, které budete při hledání práce potřebovat, ale závisí na každém zaměstnavateli, někde nebude přeložený diplom s apostilní doložkou vůbec potřeba, jinde budou chtít vše i s výpisem z rejstříku trestů.

Kam potřebujete pracovní povolení?

Jestliže vyrazíte za prací do zemí EU na delší dobu než tři měsíce, bude vám stačit pouze povolení k pobytu, což si musíte v tamější zemi vyřídit na obecním úřadě nebo magistrátu, a to nejpozději do zmíněných 3 měsíců od příjezdu. Do států mimo EU pak bude třeba vyřídit i povolení k pracovnímu pobytu/pracovní vízum.

Nějakou dobu před odjezdem si navíc důkladně zkontrolujte platnost OP, řidičského průkazu, popř. i cestovního pasu, ať můžete včas zažádat o výměnu nebo prodloužení.

Co zařídit před odjezdem do ciziny u českých úřadů (sociální, zdravotní)?

Už jen záměr pracovat v jiném členském státě EU/EHP máte povinnost oznámit klientskému pracovišti své zdravotní pojišťovny. Při získání zaměstnání v zahraničí, pak máte povinnost zrušit své zdravotní pojištění v ČR, nemůžete být OBZP a samoplátce zdravotního pojištění v ČR. To, že jste účastníikem zdravotního pojištění v jiném státě, pak musíte dokázat, například pracovní smlouvou nebo důkazem o zaplaceném komerčním pojištění (zdravotní připojištění na cesty do zahraničí) na konkrétní dobu nebo v případě EU/EHP standardizovaným formulářem E 104, S041, E 106, S1, S072 nebo průkazem EHIC, který vám vydá vaše nová zdravotní pojišťovna v zahraničí. Poté vás česká zdravotní pojišťovna musí vyřadit z evidence. Až se ze zahraničí vrátíte, tak se musíte opět přihlásit, nezapomeňte na to.

OSVČ si navíc budou muset odhlásit na příslušné OSSZ i sociální pojištění. Jestliže jste navíc před zahraniční nabídkou patřili mezi uchazeče o zaměstnání v evidenci na UP, bude třeba zažádat o vyřazení.

Pozor: Pokud se po nějaké době hodláte vrátit do ČR, bude třeba si od příslušného zahraničního úřadu vyžádat evropský formulář U1, který platí pro EU, EHP a Švýcarsko. Bude sloužit jako potvrzení o zaměstnání a odvádění sociálního pojištění, slouží také jako podklad pro výpočet sociálních dávek, nebo pro přihlášení na úřad práce. Jako důkaz o placení zdravotního pojištění v zemích EU poslouží zase formulář E 104, ten musíte po návratu odevzdat na své zdravotní pojišťovně.

 

Nezapomeňte také na nákup zahraniční SIM karty. Před odjezdem se navíc raději nechte vyšetřit. Pokud trpíte nemocí jakéhokoliv rázu (astma, alergie, cukrovka atd.) anebo užíváte nějaké léky na předpis, nechte si přeložit i lékařské zprávy (kromě úředního jazyka dané země i do latiny).

Pověřte někoho přebíráním pošty. Důležité navíc je, aby si daná osoba na ČP nechala zřídit zákaznickou kartu a následně k ní i průkaz příjemce. Zmocnění zásilky poté schválíte online. Průkaz příjemce pak bude platit na všechny zásilky kromě těch, které jsou označeny do vlastních rukou

Pokud se navíc budete chtít ze zahraničí zúčastnit českých voleb, voličský průkaz si zřizujte pouze tehdy, pokud se budete v jiném státě zdržovat méně než jeden rok. Pokud plánujete delší pracovní pobyt, výhodnější pro vás bude nechat se připsat na zvláštní seznam voličů. Na webu MZV je formulář s žádostí.

Když jedete do zahraničí autem

Důkladně se informujte o pravidlech dopravy v jiné zemi. Dbejte na to, že předpisy se na rozdíl od ČR mohou výrazně lišit. Zjistěte si také navíc:

Jakou platební kartu do zahraničí?

Pro platby v zahraničí budete potřebovat embosovanou platební kartu. Pokud ji prozatím nevlastníte, můžete si ji zřídit na pobočce své banky. Předem si navíc vyhledejte bankomaty v blízkosti budoucího bydliště.

Přesto s sebou mějte i dostatek vyměněných peněz v hotovosti. Zkuste také uvažovat, zdali vás na rozdíl od českého nevyjde levněji i bankovní účet od zahraničních bank. Odchozí i příchozí platby na zahraniční konta by totiž mohly být zpoplatněny nemalou částkou. U spousty zaměstnavatelů bude navíc místní bankovní účet povinností, protože výplatu převádí pouze bezhotovostně na účty u místních bank.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DANĚ