Chcete hlasovat v českých volbách ze zahraničí? Tak si pospěšte!

16.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Do voleb už zbývá jen několik dnů. Už víte, komu dáte svůj hlas? A jak vlastně volit, jestliže se nenacházíte na území ČR? Pokud jste se zařizováním ještě nezačali, máte nejvyšší čas. Kde si zřídit, co bude potřeba?

O možnosti volit ze zahraničí přesněji hovoří § 6 a § 6a zákona č. 247/1995 Sb. o volbách do Parlamentu České republiky. Důležité je ale samozřejmě vědět, že pokud chcete podpořit oblíbeného politika hlasem z ciziny, budete muset postupovat rozdílně na základě toho, jak dlouho váš pobyt v zahraničí trvá.

Co musíte splňovat, abyste mohli volit mimo ČR?

  • Musíte být občanem České republiky (stejně jako kdybyste volili na jejím území).
  • Dosažení 18 let min. ve druhý den hlasování
  • Prokázání předešlých dvou bodů prostřednictvím občanského průkazu nebo cestovního pasu
  • Předložení voličského průkazu/zapsání do zvláštního seznamu voličů

TIP: Kam pro pas a za kolik? 

Jakých českých voleb se lze účastnit v zahraničí?

Volba prezidenta ČR ANO
Volby do poslanecké sněmovny ČR ANO
Volby do Senátu Parlamentu ČR NE
Volby do zastupitelství obcí ČR NE

Kdy si zřídit voličský průkaz?

Voličský průkaz je ideálním řešením především pro ty, kteří se nacházejí krátkodobě mimo republiku anebo např. chtějí volit z jiného kraje ČR, než je jejich trvalé bydliště. O průkaz bylo možné zažádat písemnou formou (úředně ověřenou), a to nejpozději týden před volbami. Tato možnost tedy ,,byla ukončena“ 13. října 2017. Žádat se mohlo i prostřednictvím datových schránek.

Aktuálně si už ale voličský průkaz můžete vyřídit pouze dvěma způsoby. Tím prvním je ústní žádost na příslušném orgánu, kterým bude v našem případě obecní úřad v místě trvalého bydliště, anebo přes aplikaci Hlídač státu, prostřednictvím které lze online přes počítač nebo mobil vyřídit žádost o voličský průkaz nejpozději do 18. října do 16:00 hod. Tento termín platí i pro ústní žádost.

Důležité: Voličský průkaz vám poté dojde poštou na stanovenou adresu. Jedná se ale o dokument, který slouží k jednorázovému využití, což znamená, že jej v příštích volbách již nelze použít a budete si muset zažádat o nový, anebo se nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů.

Kdo by se měl zapsat na zvláštní seznam voličů?

Pokud se v zahraničí zdržujete dlouhodobě anebo v cizině rovnou máte trvalé bydliště s tím, že státní občanství zůstalo české, bude pro vás praktičtější nechat se zapsat na zvláštní seznam voličů. Voličský průkaz byste totiž museli vyřizovat u každých voleb zvlášť.

Na webu Ministerstva zahraničních věcí je formulář s žádostí, který měl být vyplněn a následně buď poštou, nebo osobně doručen zastupitelskému úřadu v místě trvalého bydliště nejpozději do 10. září do 16:00 hod. Jestliže jste tento termín prošvihli, lze samozřejmě ještě zažádat o voličský průkaz, a to i když se mimo území ČR nacházíte dlouhodobě.

Důležité: Pokud se vrátíte zpět do ČR, je třeba brát v úvahu, že ze zvláštního seznamu nebudete vyškrtnuti automaticky. O vyřazení si budete muset opět zažádat.

Kde volit do Poslanecké sněmovny ČR v zahraničí?

Ve zbylých zemích světa můžete v českých volbách hlasovat pro svého favorita na tamních ambasádách, konzulátech a velvyslanectvích. Za pomoci odkazu si pak můžete snadno vyhledat zahraniční zemi, ve které se aktuálně nacházíte, a získat tak přesnou adresu místa, kde budete volit.


Čtěte také:

Vše o volbách do Poslanecké sněmovny 2017

Jak dopadne po volbách EET?

Jak změnit trvalé bydliště

TIP: Sledujte volby 2017 na euro.cz 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU