Letišti Praha za tři čtvrtletí přibyla téměř pětina cestujících

19.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Pražské Letiště Václava Havla za první tři čtvrtletí odbavilo 11,8 milionu cestujících. Ve srovnání se stejným obdobím vloni počet cestujících největšího tuzemského letiště vzrostl o 19,21 procenta. Vyplývá to ze statistik pražského letiště. V září jeho služeb využilo 1,6 milionu pasažérů, kteří nejčastěji cestovali do Paříže, Moskvy, nebo Amsterdamu.

Téměř 20procentní tempo meziročního růstu je o něco pomalejší než nárůst cestujících zaznamenaný statistikami za první pololetí. Tehdy počet cestujících meziročně rostl 21procentním tempem a management očekával, že za celý rok se letiště přiblíží k 15 milionům odbavených pasažérů. Vloni přitom pražské letiště odbavilo 13 milionů cestujících, meziročně o 8,7 procenta více. Mimořádně velké nárůsty cestujících hlásí i okolní letiště. Brněnské letiště v Tuřanech například eviduje od začátku roku průměrně o 15 procent cestujících víc. ČTK to řekla mluvčí letiště Kateřina Pichalová. Definitivní počty cestujících za prvních devět měsíců ale bude mít letiště sečteno nejdříve začátkem příštího týdne.

Stejným 15procentním tempem roste počet cestujících i na letišti v polském Krakově, které od ledna do srpna odbavilo 3,8 milionu cestujících. 20procentní meziroční růst pak za osm letošních měsíců na 2,65 milionu cestujících oznámilo letiště v nedalekých Katowicích. Zhruba sedmiprocentním tempem pak za první letošní pololetí vzrostl počet cestujících na letišti v saských Drážďanech.

Tomáš Cafourek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK