Ropa kvůli vysokým zásobám ropných produktů v USA zlevňuje

19.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesají, hlavním důvodem jsou nečekaně vysoké zásoby ropných produktů ve Spojených státech. Poklesu nezabránilo ani přetrvávající napětí na Blízkém východě, zpráva o poklesu těžby v USA ani vyhlídky na prodloužení dohody o omezení těžby.

Kolem 18:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 1,6 procenta na zhruba 57,22 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela asi 1,3 procenta na zhruba 51,40 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropných produktů, které zahrnují naftu a topné oleje, minulý týden v USA vzrostly o 528.000 barelů. Analytici přitom počítali s poklesem, a to o 1,5 milionu barelů. Zásoby benzinu se zvýšily o 908.000 barelů, místo předpokládaného nárůstu o 256.000 barelů.

Produkce ropy v USA nicméně klesla oproti předchozímu týdnu o 11 procent na 8,4 milionu barelů denně, což je nejméně od června 2014. Důvodem je hurikán Nate, který zasáhl těžařské aktivity v Mexickém zálivu. Příznivě na ceny působí i pokračující napětí na severu Iráku, kde soupeření Kurdů a centrální vlády v Bagdádu hrozí narušit vývoz z jedné z hlavních oblastí těžby v Iráku.

Cenám ropy stále nahrává i to, že americký prezident Donald Trump minulý týden odmítl potvrdit, že Teherán dodržuje jadernou smlouvu, čímž otevřel cestu k případnému opětovnému zavedení sankcí proti Íránu. V rámci předchozího kola sankcí klesly dodávky ropy na světové trhy o zhruba jeden milion barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 57,22 58,15 New York - NYMEX WTI listopad 51,37 52,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK