Kdo chce zprostředkovávat úvěry, musí projít certifikací ČNB. Jaké to je?

06.11.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Loni v prosinci začal platit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Kromě nových pravidel předčasného splacení hypotéky a dalších novinek přinesl zprostředkovatelům povinnost registrovat se u ČNB a jednou z podmínek registrace je úspěšné složení certifikační zkoušky. Jak zkouška probíhá a zlepší kvalitu úvěrových poradců?

Nyní běží 2leté přechodné období (končí v listopadu 2018), ve kterém zprostředkovatelé a jejich vázaní zástupci, musí splnit podmínky pro finální registraci. Těmi jsou odborná způsobilost, důvěryhodnost a pojištění odpovědnosti zprostředkovatele. K získání odborné způsobilosti je třeba absolvovat certifikační zkoušku, kterou zajišťují autority akreditované ČNB. Tato povinnost se nyní dotýká celkem 105 subjektů - Zprostředkovatelé spotřebitelského úvěru v přechodném období a dalších 24 045 úvěrových poradců - Vázaní zástupci dle zákona o spotřebitelském úvěru.

Jak to funguje v praxi?

Společnost GOLEM FINANCE a našich zhruba 190 poradců se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Ve výběrovém řízení jsme na základě 3 důležitých parametrů vybrali jako certifikační autoritu společnost Vector Certifikace. Nyní má většina našich lidí certifikaci za sebou. Úspěšnost našich hypotečních makléřů v certifikačních testech zatím dosahuje 96 %, což je vysoko nad průměrem trhu. Ten se nyní pohybuje mezi 75 – 80 %.

„Je vidět, že v Golemu pracují profesionálové, úspěšnost vykonané zkoušky se vymyká průměru. Jedna skupina dosáhla dokonce 100% úspěšnosti, všichni účastníci zkoušky odcházeli s osvědčením, že uspěli. Koncem listopadu 2017 bude v Golemu tým certifikovaných poradců, kteří se budou moci plně věnovat obchodům a certifikaci budou mít za sebou,“ uvedl Miroslav Škvára, ze společnosti Vector Certifikace.


Sledujte analýzy trhu bydlení od GOLEM FINANCE:


Zkušenosti přípravu nenahradí

Příprava je zcela klíčová, jít na certifikační zkoušky bez přípravy nemá smysl. Platí přímá úměra – čím více času je věnováno přípravě, tím větší je pravděpodobnost úspěchu u zkoušky. Bohužel příliš velkou roli zde nehraje zkušenost a praxe, ale znalost otázek. Otázek je více než tisíc a všechny certifikační autority pracují se stejným souborem otázek, které vydává Česká národní banka.

„Pominu chybné odpovědi, či rozporuplně položené otázky - to se časem vychytá. Přijde mi především škoda, že z velké části je zkouška příliš odtržena od praxe. Často jsem si pokládal otázku, k čemu to je? Jak to pomůže a zvýší kvalitu služby klientům? A bohužel dost často jsem si nedokázal dát jasnou odpověď. A to mi přijde, v kontextu s úsilím, které musí lidé certifikaci věnovat, škoda. Přesto institut certifikace vítám a věřím, že časem dojde obsahově k většímu přiblížení ve prospěch klienta, spotřebitele“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel GOLEM FINANCE.

Má registrace smysl?

Registr certifikovaných zprostředkovatelů je dobrá myšlenka. Klienti si mohou z veřejného zdroje snadno ověřit, zda člověk, s kterým jednají má pověření zprostředkovávat úvěry. Bohužel o kvalitě služeb a poctivosti poradce toho samotný registr mnoho neřekne a samotná certifikace vzhledem ke své „akademičnosti“ neprofesionální poradce z trhu nevymýtí. Pozitivně v tomto směru však vnímáme povinnost pojištění odpovědnosti a pozitivní roli v pročištění poradenského trhu by mohl sehrát registrační poplatek 1000 Kč, který musí každý rok zprostředkovatelé a vázaní zástupci platit. Stále však zůstane hlavní váha rozhodnutí na klientovi, zda se rozhodne pro profesionála s dohledatelnou historií a praktickou zkušeností. Nebo se svěří člověku, který má zkušeností málo, byť certifikaci získal. Letitá praxe a specializace zůstává i nadále rozhodujícím faktorem a dobrým předpokladem kvalitní služby v oblasti financování bydlení.

Zdroj: GOLEM FINANCE, ČNB, Vector Certifikace

Autor článku

Luboš Svačina  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ