SOS DĚTSKÉ VESNIČKY: NADĚJE UMÍRÁ POSLEDNÍ

27.11.2017 | , SOS DĚTSKÉ VESNIČKY
Komerční sdělení


Z příběhů, které v SOS dětských vesničkách zažíváme, občas až mrazí. Naštěstí mají ale téměř vždy dobrý konec, o který se zaslouží sociální pracovnice, psychologové nebo tety pracující v našich zařízeních.

Nejinak tomu bylo i v případě dvou sourozenců Michala a Ondry. I do jejich osudu jsme naštěstí mohli příznivě zasáhnout a podat jim pomocnou ruku.

Michal a Ondra jsou zdraví kluci, které jsme před rokem přijali do krizového zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc SOS Sluníčko, protože jejich rodiče dlouhodobě nezvládali péči o ně. Jejich matka zpočátku přiznávala, že má velké potíže s bydlením, s hospodařením a s péčí o domácnost, ale později vyšlo najevo, že zanedbávání dětí je dlouhodobé, a to ve všech oblastech. Matka je silně závislá na drogách a alkoholu, zanedbává péči o Michala i Ondru včetně základních hygienických návyků, což způsobilo, že ona i její děti se museli léčit ze žloutenky. Starší bratr sourozenců nezvládal nedostatek lásky, péče a vedení rodičů a po mnoha problémech nakonec skončil ve vězení.

CHLAPCŮM SE DAŘÍ

Chlapečci od samého začátku věděli, kam a proč jdou. Neměli problém rozloučit se s matkou, která i v době jejich předání do SOS Sluníčka byla pod vlivem drog. Bylo pro ně snadné odejít společně se sociální pracovnicí. Jistě jim při tom velmi pomohlo, že zůstávají spolu. Bráškové se ihned přizpůsobili novému prostředí a po prázdninách nastoupili do nových škol v Karlových Varech, kde jsou moc spokojení. Oba jsou, navzdory všemu co prožili, veselí a sportovně nadaní, mají rádi hudbu a cítí se dobře ve společnosti ostatních dětí. Mladší Ondra se rád pomazlí a přitulí.

Matka je přijela navštívit jen jednou ve večerních hodinách. Mladší chlapec v její přítomnosti seděl bez jediného slova. Starší bráška se jí chtěl nejprve úplně vyhnout, ale pak jí v slzách vyčetl, že všechno pokazila a on se k ní už nikdy nevrátí. Od této návštěvy se matka již neozvala a sociální pracovnice nevědí, kde teď žije.

NOVÝ ZAČÁTEK

O umístění sourozenců v SOS Sluníčku se dozvěděla jejich teta, která s chlapci byla i dříve v blízkém kontaktu, a začala za nimi pravidelně dojíždět. Nyní už kluci vyrážejí za tetou na víkendové pobyty a připravena je i žádost k soudu, aby si chlapečky mohla převzít do pěstounské péče. Naděje na to, že společně vybudují láskyplný a bezpečný domov, tak znovu ožívá.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení