Slovensko chystá vyšší příplatky za práci v noci a o víkendech

16.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. listopadu (zpravodaj ČTK) - Zaměstnanci na Slovensku, kteří pracují v noci, o svátcích nebo víkendech, by měli dostat přidáno. Předpokládá to novela zákoníku práce, která počítá s výraznějším zvýšením nebo zavedením příplatků za práci v uvedeném období. Zástupci zaměstnavatelů, kterým stoupnou náklady na pracovní sílu, kritizovali kromě jiného skutečnost, že návrh novely zákona neprojde obvyklým připomínkovým řízením. Předlohu totiž do sněmovny nepředložil kabinet premiéra Roberta Fica, ale přímo vládní poslanci.

Od května příštího roku by příplatky k hodinové mzdě za práci v noci měly stoupnout na nejméně polovinu minimální mzdy z nynějších 20 procent. V absolutním vyjádření se příplatek oproti současnosti zvýší ještě více, a to z důvodu již schváleného nárůstu minimální mzdy v roce 2018 o desetinu. Předloha počítá rovněž se zavedením příplatků ke mzdě za práci o víkendech, a to ve výši alespoň 100 procent minimální mzdy za odpracovanou hodinu. Rovněž by se měly zdvojnásobit příplatky za práci o svátcích, které nyní dosahují polovinu průměrného výdělku zaměstnance. Hodinová minimální mzda na Slovensku v příštím roce dosáhne zhruba 2,76 eura (asi 71 korun).

Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Fico obhajoval zvýšení příplatku za práci v noci v příštím roce na 1,38 eura (asi 35,40 Kč) za hodinu z nynějšího půl eura (12,80 Kč). \"Vzhledem k tomu, že jsme země, kde pracuje nejvíce lidí v noci z celé EU, tak se mi zdá být směšné, když slyším vyjádření zaměstnavatelů, že toto někoho zruinuje. Kdo chce opatření zpochybňovat, ať se postaví k pásu. Slovensko je pro zaměstnavatele \'Klondajk\',\" řekl novinářům Fico. Připustil možnost úpravy stávajícího návrhu pro některé profese, jako například pekaře.

Právě zástupci pekařů tvrdili, že připravované změny negativně ovlivní odvětví, ve kterém zaměstnanci pracují hlavně v noci. Na Slovensku vykonává noční práci zhruba každý šestý zaměstnanec, v průměru za celou EU je to pouze 6,1 procenta pracovníků.

Zmiňované příplatky zvýší podle odhadu náklady zaměstnavatelů na pracovní sílu o stovky milionů eur ročně. Zároveň se zvýší příjmy státu z daně z příjmů a povinných odvodů.

Změna ohledně příplatků k platům je součástí takzvaného sociálního balíčku, na kterém se dříve dohodly tři koaliční strany a který počítá také například se zvyšováním minimální mzdy, poskytováním příspěvků na přestěhování nebo docházení za prací či zavedení dobrovolného 13. a 14. platu nezatíženého daněmi a povinnými odvody.

V České republice příplatek za práci o svátcích podle zákoníku práce činí nejméně částku odpovídající průměrného výdělku zaměstnance, za noční práci a práci o víkendech ve výši alespoň deseti procent výdělku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK