EK varovala pět zemí, že by nemusely dodržet rozpočtová pravidla

22.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes varovala pět států eurozóny, včetně Itálie a Belgie, že by příští rok nemusely dodržet unijní rozpočtová pravidla. V případě Itálie je důvodem znepokojení přetrvávající vysoká míra veřejného dluhu, komise proto informovala Řím, že na jaře 2018 opět posoudí, zda země vládní dluh snižuje odpovídajícím způsobem. Situace v celé eurozóně se ale zlepšuje, růst vykazují ekonomiky všech zemí platících eurem, připomněla dnes Evropská komise (EK).

Šestou zemí, která dnes slyšela z Bruselu varování ohledně svých hospodářských plánů, je Francie. Tu dnes komise varovala, že by ani v roce 2018 nemusela snížit zadlužení dostatečným způsobem, a dostat se tak z nynější nápravné složky Paktu stability a růstu zpět do jeho preventivní části.

To by se Paříži mohlo podařit v případě dosažení včasné a udržitelné nápravy svého nadměrného schodku, jak sliboval nový francouzský prezident Emmanuel Macron. Podzimní hospodářská prognóza komise ale nově ukázala významnou odchylku od požadovaného postupu korekce k dosažení střednědobého rozpočtového cíle a pomalejší snižování dluhu příští rok.

Reformy a zodpovědná fiskální politika by podle unijní exekutivy nyní měly přispět ke vzniku podmínek pro vyšší míru investic a zvyšování reálných mezd tak, aby z obnoveného růstu mělo prospěch co nejvíce obyvatel bloku. Novinářům to dnes řekli místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis a komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Novinářům představili takzvanou roční analýzu růstu a zprávy o mechanismu varování, tedy materiály související s evropským semestrem, zavedeným v reakci na finanční krizi v roce 2010.

Členským zemím EU mají dnes prezentované dokumenty a doporučení umožnit získat představu, kam by měly v příštím roce orientovat svou hospodářskou politiku. Poukazují také na státy, kterým by mohly hrozit potíže. Kromě Belgie a Itálie dnes varování slyšelo také Portugalsko, Rakousko a Slovinsko.

Naopak představa španělské vlády o podobě rozpočtu na příští rok je s pravidly v zásadě v souladu - podzimní prognóza předpokládá na rok 2018 schodek pod požadovanými třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), ačkoliv původní cílová hodnota nejspíš dosažena nebude a fiskální úsilí bude značně zaostávat za doporučenou úrovní. Španělsko je, stejně jako Francie, nyní v nápravné složce Paktu stability.

Dombrovskis před novináři připomněl zlepšující se míru investic, lepší stav veřejných financí i nízkou míru nezaměstnanosti v eurozóně. \"Nemusíme měnit kurz, ale významné výzvy zůstávají. Míra obnovy se mezi státy výrazně liší, někde je dědictví krize vidět v trvající vysoké nezaměstnanosti, rostoucí nerovnosti a vysoké míře zadlužení,\" upozornil místopředseda komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK