Británie hodlá prodat akcie banky RBS v hodnotě 15 miliard liber

22.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Britská vláda plánuje v průběhu příštích pěti let prodat akcie bankovní společnosti Royal Bank of Scotland (RBS) v hodnotě 15 miliard liber (430 miliard Kč), což představuje asi dvě třetiny ze státního podílu. První balík akcií za tři miliony liber by měl změnit majitele do konce března 2019, kdy bance končí finanční rok 2018/19, napsala agentura Reuters.

Banku RBS musel za finanční krize v roce 2008 zachraňovat stát, poskytl jí kapitálovou injekci v objemu zhruba 45 miliard liber a v současnosti vlastní 71 procent akcií RBS. Jejich prodeji až dosud bránil jednak pokles cen akcií, vyšetřování v USA kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů a také rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Při současné ceně akcií 270 pencí, což je něco víc než polovina z 502 pencí, které vláda za akcie zaplatila, bude stát na prodeji tratit miliardy liber. Díky zpevnění akcií se podle nezávislého Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) potencionální ztráty státu ze záchrany RBS nyní snížily na 26,2 miliardy liber z 29,2 miliardy v březnu. Prodávaný balík akcií představuje asi dvě třetiny státního podílu. Akcie na zprávu zareagovaly poklesem o 0,7 procenta.

Royal Bank of Scotland, která byla v minulosti krátce největší bankou světa, nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací. Ta zahrnuje prodej aktiv a snižování počtu pracovních míst. Kromě toho se ústav potýká s řadou soudních sporů. Kvůli tomu všemu byla RBS loni už devátý rok v hluboké ztrátě. V letošním prvním pololetí se vrátila do černých čísel, zisk před zdaněním činil 939 milionů liber. Banka hodlá v příštích čtyřech letech snížit náklady o dvě miliardy liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK