V Brně se bude debatovat o budoucnosti prezidentské volby

30.11.2017 | , PREZIDENT 21
Tiskové zprávy


Jaká je vlastně budoucnost prezidentské volby? O tom budou debatovat experti na půdě brněnské Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v úterý 5. prosince.

Jaká je vlastně budoucnost prezidentské volby? O tom budou debatovat experti na půdě brněnské Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v úterý 5. prosince. Mezinárodní politologický ústav, místní katedra politologie a pořadatelé internetové volební hry Prezident 21 totiž připravili na tohle téma celodenní panelovou diskuzi. Začíná v 10:30 a vstup na ni je zdarma.

Odborníci, s nimiž budou moci příchozí debatovat, se budou zabývat zejména otázkou, co nám přináší přímá volba prezidenta a jak současný volební systém působí na voliče a prezidentské kandidáty. Mluvit se bude také o budoucnosti volby českého prezidenta a silných a slabých stránkách současného volebního systému. O všech těchto aspektech pohovoří Jakub Šedo z Masarykovy univerzity, Lukáš Linek ze Sociologického ústavu AV ČR, Michal Klíma z Metropolitní univerzity Praha a Karel Janeček, tvůrce systému Demokracie 21. Na tomto systému staví právě populární internetová volební hra Prezident 21, jejíž výsledky a zajímavosti budou v debatě také diskutovány.

Vstup je pro širokou veřejnost a je zdarma.

Program:

10:30-12:00 PREZIDENT 21: DATA A KOMENTÁŘE
Jonáš Vnouček, Prezident 21 - Výsledky kampaně
Martin Vraný, Prezident 21 - Co nám říkají data?

12:00-13.30 PŘESTÁVKA

13:30-15:30 PANELOVÁ DISKUZE: JAKÁ JE BUDOUCNOST PREZIDENTSKÉ VOLBY?
Co nám přináší přímá volba prezidenta?
Jak současný volební systém působí na voliče a jak na kandidáty?
Jaká je budoucnost volby českého prezidenta?
Jaké jsou silné a slabé stránky současného volebního systému?

Moderuje:
Roman Chytilek, Masarykova univerzita

Panelisté:
Karel Janeček, tvůrce systému Demokracie 21
Michal Klíma, Metropolitní univerzita Praha
Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR
Jakub Šedo, Masarykova Univerzita

Místo:
FFS MU

 

Co je Prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit občany ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 tak v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už téměř čtvrt milionu lidí z celé ČR. V první fázi hry mohli všichni její účastníci nominovat libovolné prezidentské kandidáty a hlasovat pro ně. V pátek 24. listopadu začala druhá fáze projektu – po konečném oznámení oficiálních a platných kandidátů pro prezidentskou volbu v roce 2018 se anulovaly všechny dosavadní hlasy a byl započat reálný kandidátský souboj pouze oficiálních kandidátů.

Všichni hlasující teď můžou znovu vyjádřit preference. Hra se tak mění zároveň i v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm mohou sdělovat své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.


Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21 věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček, který je zároveň jedinou osobností, pro niž ve hře hlasovat nelze, ačkoliv podmínky Ústavy ČR na kandidaturu splňuje. Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací systém, ve kterém mají občané možnost použít více než jeden hlas. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je více lidí spokojených s výsledkem. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na němž se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde na jaře letošního roku 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun.

Autor článku

Tiskové zprávy

Články ze sekce: Tiskové zprávy