Dodavatelé mají nové ceníky elektřiny. O kolik se v roce 2018 změní platby za elektřinu?

14.12.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Každý rok na začátku Adventu zveřejňují dodavatelé nové ceníky elektřiny na další období. Silová elektřina na burzách letos zdražovala, přesto dodavatelé udrží ceny elektřiny pro rok 2018 na uzdě. Zdraží ale regulovaná složka, a to v průměru o 2,5 %.

Na energetickém trhu je na sklonku roku živo. Koncem listopadu vydává Energetický regulační úřad (ERÚ) své cenové rozhodnutí, ve kterém vyhlašuje ceny regulovaných služeb, například za distribuci elektřiny. Regulované platby se do celkové ceny elektřiny promítají ze zhruba 50 %, a na rozdíl od obchodní složky s nimi spotřebitel nic neudělá: jsou pořád stejné, i když změní dodavatele.

Silová elektřina zdražila, dodavatelé ne

Spotřebitelsky zajímavá je především silová elektřina, cena za megawatthodinu a měsíční plat, o které v ceníkách rozhodují sami dodavatelé. Meziročně cena silové elektřiny na energetickém trhu, kde ji dodavatelé nakupují, narostla přibližně o 18,7 %. Před výrazným zdražením české spotřebitele ochránila silná koruna (na burzách se obchoduje v eurech). Dodavatelé se také, jak předpokládali analytici, zdráhají zdražovat, protože po navýšení cen od nich mohou domácnosti odejít bez ohledu na to, zda mají smlouvu na dobu určitou.

A tak je na energetickém trhu téměř ticho, jako by dodavatelé našlapovali v čerstvém poprašku sněhu. Nové ceníky zveřejňují potichu a bez velkých ovací, protože po předchozích letech, kdy elektřina zlevňovala, nyní zůstává většinou na hladině z předchozích let. „Ceny elektřiny od nového roku neměníme,“ uvádí například Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

Také jeden z největších alternativních dodavatelů, Bohemia Energy, oznámil, že ceny elektřiny zachovává na stávající úrovni.  „Ačkoli ceny energií na burze rostou, zákazníci naší skupiny budou mít jedny z nejlepších cen i v příštím roce. To je zejména díky naší silné pozici a strategickým nákupním rozhodnutím na velkoobchodních trzích,“ říká Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

Upište se, dáme lepší ceny

I když dodavatelé drží ceníky elektřiny na uzdě, někteří z nich vyzývají spotřebitele k fixaci ceny jakožto ochraně před dalším zdražováním. Zároveň lákají na snížení cen elektřiny, ovšem výměnou za podpis smlouvy na dobu určitou.

Takovou nabídku připravila například společnost E.ON. „Nízkou cenu elektřiny získají zákazníci na garantované období dvou let. Reagujeme na tržní vývoj. Přechod na nový produkt je pro zákazníka jednoduchý. Není spojen s žádnou administrativní zátěží a vyřídíme jej v řádu dnů, takže vaše domácnost může za energie platit méně už před letošními Vánoci,“ dodává Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON.

Nabídky na fixaci ceny elektřiny nejsou na energetickém trhu novinkou. Objevily se už před sedmi lety, kdy dodavatelé nabídli první produkty zmrazující ceny na dva nebo tři roky. Poté ale elektřina nečekaně zlevňovala, a domácnosti tak mohly i prodělat. „Nabídky na fixované ceny na dobu určitou bývají levnější než smlouva na dobu neurčitou. Skrývá se ale za tím riziko automatického prodlužování smlouv,y a tím i ztráta možnosti volby ještě výhodnějšího dodavatele,“ upozorňuje Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.


Domácnosti si za elektřinu připlatí

Ačkoli nezdraží silová složka ceny elektřiny, nahoru naskočí regulované platby, například za distribuci. Vyplývá to z cenového nařízení ERÚ zveřejněného koncem listopadu. Změna celkových regulovaných cen se pohybuje v rozmezí 2,2 % až 2,9 % a pro konkrétního zákazníka se liší v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě.

Odlišnosti mohou být způsobeny i zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím odebrané elektřiny. Průměrně by se měl nárůst regulovaných cen pro zákazníky na hladině nízkého napětí pohybovat na úrovni 2,5 % a po odečtení inflace tak půjde o změnu v desetinách procenta, uvedl úřad.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ