Dolar po údajích o listopadové inflaci klesá

13.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje. Reaguje tak na nejnovější zprávu o vývoji inflace ve Spojených státech, která posílila obavy, že centrální banka USA (Fed) bude příští rok zvyšovat úroky pomaleji.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, v 17:45 SEČ klesl o 0,3 procenta na 93,85 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 procenta na 1,1767 USD a k jenu o 0,4 procenta na 113,10 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 133,08 JPY.

Spotřebitelské ceny v USA bez zahrnutí nestabilních cen potravin a energií se v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšily jen o 0,1 procenta. Meziroční jádrová inflace pak zpomalila na 1,7 procenta z říjnových 1,8 procenta. Výsledky byly horší, než čekali analytici.

Slabé údaje přišly před dnešním koncem zasedání měnového výboru Fedu, na kterém se čeká zvýšení úroků. Podle analytiků zpráva zřejmě zvýší obezřetnost členů měnového výboru při jejich rozhodování o růstu úroků v příštím roce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK