Akcie na pražské burze v týdnu stagnovaly okolo 1062 bodů

15.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu stagnovaly. Index PX zůstal na 1062 bodech. Největší pokles zaznamenaly akcie mediální skupiny CME. Nejlépe se vedlo cenným papírům výrobce likérů Stock Spirits, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie nepatrně oslabily.

\"Uplynulý týden patřil především centrálním bankám. Mezi nejsledovanější patřilo středeční zasedání americké centrální banky Fed. Ten podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu. Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky podle očekávání nepřineslo zvýšení sazeb. Americké indexy znovu během týdne atakovaly nová historická maxima,\" popsal vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která přišla o 6,4 procenta na na 98 Kč. U firmy nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. \"Domníváme se, že dochází k technické korekci předchozího růstu po opětovných spekulacích o koupi společnosti,\" uvedl Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Stock Spirits, která přidala 2,9 procenta na 80,6 Kč. U společnosti nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. Technicky titul vrací předchozí ústup z lokálních maxim. Podobné pohyby byly podle Vaníčka dříve spojovány s navyšováním pozic některých akcionářů.

Příští týden bude patřit předvánočnímu obchodování. Trh bude sledovat, zda dojde k finálnímu schválení upravené daňové reformy v USA. Schválení je víceméně očekáváno a prezident Donald Trump jej naznačil hned pro začátek týdne. \"Očekáváme snížené objemy obchodů a neutrální vyznění obchodní aktivity,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK