Dodavatele plynu loni změnilo o 16 % domácností více. Kvůli nedoplatkům i lepším službám

12.01.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vysoké nedoplatky za teplo, lepší informovanost nebo zajímavé služby a bonusy. To jsou podle analytiků některé z důvodů, proč si domácnosti vybírají nového dodavatele. Kolik domácností obchodníka změnilo? A proč se vyplatí nehledět jen na úsporu?

Už více než deset let si české domácnosti i firmy mohou svobodně vybrat společnost, od které budou nakupovat zemní plyn a elektřinu. Na trhu dnes o přízeň zákazníků soutěží kolem osmdesáti dodavatelů. Loňské počty změn dodavatelů vypovídají o tom, že lidé se opět o své účty za energie zajímají. Loni změnilo obchodníka nejvíce domácností za poslední čtyři roky. Ukazují to statistiky operátora trhu OTE ČR.

Nového obchodníka s elektřinou si v roce 2017 vybralo kolem 270 000 domácností. V roce 2016 to bylo 263 000 odběratelů, což představuje meziroční nárůst kolem 3 %. U plynu jsou rozdíly markantnější – dodavatele loni změnilo 225 800 domácností, zatímco v roce 2016 to bylo něco přes 201 600 domácností. To odpovídá meziročnímu nárůstu o 16 %. Vyšší než loňský počet změn uživatelů energií statistici zaznamenali naposledy v roce 2013.

Úspory? Až 10 000 korun

Kromě vysokých nedoplatků za teplo nebo líbivějších bonusů hrají podle analytiků svoji roli stále úspory. „Rychlejší tempo růstu počtu změn dodavatelů u plynu lze přičíst i faktu, že změnou dodavatele plynu běžná domácnost ušetří v průměru téměř 5 000 korun za rok, zatímco změnou dodavatele elektřiny necelé 2 000 korun,” říká Markéta Witoszová, energetická analytička internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Průměrná výše úspory záleží zejména na konkrétní spotřebě domácnosti a také na tarifu a cenách, jež měla u původního dodavatele sjednané. „Pokud domácnost například používá elektřinu i k vytápění, nejen ke svícení a ohřevu vody, náklady na spotřebu elektřiny výrazně vzrostou. Tím vzroste i výše možné úspory, které lze změnou dodavatele dosáhnout, a to i nad hranici 10 000 korun ročně,” dodává Markéta Witoszová.

Podle analytiků podnítily nárůst počtu změn dodavatelů i vysoké nedoplatky domácností za energie v předchozí topné sezóně. Rekordně studený leden nebo mrazy na začátku května vytáhly z peněženek domácností i o několik tisíc korun navíc, než jsou běžně zvyklé platit.


Čtěte také:


Smlouvy a bonusy

Před změnou dodavatele by si domácnosti měly nejen spočítat úsporu, které mohou přechodem k levnější společnosti dosáhnout, ale také se podívat na obchodní podmínky. Právě ty bývají v mnoha případech kamenem úrazu a vedou k negativním zkušenostem na energetickém trhu. Domácnosti se mnohdy nevědomky upíšou k odběru elektřiny nebo zemního plynu na několik let, a pokud se na trhu objeví levnější nabídka, nemohou ji využít.

Vypovědět smlouvu sjednanou na dobu určitou může být komplikované – výpověď je totiž nutné zaslat k přesnému datu, jinak dodavatel může požadovat sankce. Rizikem smluv na dobu určitou je také skutečnost, že valná většina z nich „nevyprší“, ale automaticky se prodlouží na další období.

S ohledem na vysokou konkurenci na energetickém trhu lze správným výběrem dodavatele ušetřit. Napovědět mohou také reference, pověst nebo doba, po kterou se na trhu dodavatel pohybuje, stejně bonusy a služby, jež zákazníkům poskytuje. „Celkově se trh posouvá ke komplexnějším produktům, které kromě dodávek energií zahrnují třeba bezplatný servis tepelných zařízení, služby elektrikáře nebo energetické poradenství,“ říká Linda Beránková ze společnosti E.ON.

Změňte dodavatele a budete mít teplo levnější

Fixovat, nebo ne?

Většina dodavatelů má na výběr hned několik produktů elektřiny nebo zemního plynu, které se liší cenou, obchodními podmínkami i typem smlouvy. Lidé si tak mohou vybrat, zda jim bude vyhovovat smlouva na dobu neurčitou, kterou se k ničemu nezavazují a jíž lze kdykoli bezplatně vypovědět, nebo zda si zvolí například fixaci ceny se smlouvou na dobu určitou.

Ve výhodnosti fixace ceny se ale analytici neshodnou. „Pokud chtějí domácnosti zabránit dalšímu zvyšování nákladů na energie v příštích letech, doporučujeme jim co nejdříve uzavřít smlouvy s fixní cenou na dobu určitou. Případné zdražení energií se jich pak nebude týkat,“ doporučuje Markéta Witoszová.

„Nabídky na fixované ceny na dobu určitou bývají levnější než smlouva na dobu neurčitou. Skrývá se ale za tím riziko automatického prodlužování smlouvy a tím i ztráta možnosti volby ještě výhodnějšího dodavatele,“ kontruje Jiří Gavor, analytiky společnosti ENA.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ