Končí vám smlouva na dobu určitou u dodavatele elektřiny? Co s tím?

28.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Smlouvy se závazkem ovládly v posledních letech energetický trh. Dodavatelé vám slibují nižší cenu elektřiny, pokud se zavážete, že u nich zůstanete dva nebo tři roky. Blíží se vám konec doby, na kterou jste smlouvu podepsali? Co se děje potom?

Pokud jste měnili dodavatele energií, nebo jste svému stávajícímu dodavateli podepsali dodatek na nižší ceny elektřiny či plynu, je pravděpodobné, že máte smlouvu na dobu určitou. Většina dodavatelů tento typ smluv zavedla s tím, jak se rozvíjel energetický trh a rostla konkurence.

Důvod je prozaický – smlouva se závazkem vám komplikuje případnou změnu dodavatele – a pro energetické společnosti je tak jakousi pojistkou, že od nich jen tak neodejdete. Smlouvu na dobu určitou sice vypovědět můžete, ale pokud to neuděláte ve správnou chvíli, hrozí vám sankční poplatek za předčasnou výpověď ve výši několika tisíc korun.

light_1603766_640

Ne, smlouva na dobu určitou nekončí

Většina spotřebitelů, kteří podepsali smlouvu na dobu určitou, si myslím, že po uplynutí doby, na níž byla uzavřena, se změní na smlouvu na dobu neurčitou. Jenže tak to nefunguje. Pouze zlomek takových smluv má ve smluvních podmínkách uvedeno, že se změní na smlouvy bez závazku.

Zbytek se prodlužuje na další období, většinou na stejnou dobu, na jakou byla smlouva původně uzavřena. Když jste podepsali smlouvu na dobu určitou na dva roky, pokud ji včas nevypovíte, prodlouží se opět na stejné období.

Dodavatel se vás přitom nebude ptát, zda o prodloužení smlouvy stojíte. Většina smluv se závazkem se prostě automaticky prodlouží. (Dodavatelé takovému ustanovení říkají také automatická prolongace smlouvy.)

Dobře, co když chcete odejít?

Smlouva na dobu určitou vám většinou nebude vadit, pokud jste s dodavatelem spokojení a nechcete odejít. Pokud ale nad změnou dodavatele uvažujete a blíží se vám konec smlouvy sjednané na dobu určitou, nezapomeňte ji včas vypovědět. Některé smlouvy je nutné vypovědět i tři měsíce před jejich automatickým prodloužením.

Jinak řečeno, automatickému prodloužení smlouvy lze zabránit, pokud ve stanovené době oznámíte dodavateli, že si nepřejete ve smlouvě pokračovat. Někdy je ovšem toto období obtížně určitelné. Oznámení je v některých případech například potřeba učinit nejpozději 150 dní před ukončením smlouvy, pokud tuto dobu zmeškáte, tak musíte ve smlouvě pokračovat. „Jestliže musíte svůj záměr ukončit smlouvu oznámit 150 dní, tedy pět měsíců, předem. Automatické prodloužení smlouvy tak může ukončení smlouvy značně zkomplikovat, nebo pro svoji překvapivost úplně znemožnit,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Zjistěte si přesný termín

Při podání výpovědi smlouvy na dobu určitou, je nutné znát datum, do kdy je smlouva sjednaná. To je někdy obtížné zjistit. Zatímco někteří dodavatelé toto datum uvádí na smlouvě, jiné společnosti před vámi budou chtít tuto informaci tajit.

Novela energetického zákona ovšem přinesla pozitivní změnu. Dodavatelům totiž ukládá povinnost sdělit spotřebiteli na jeho žádost pravdivé a úplné informace nezbytné k provedení změny dodavatele. A touto informací je právě i datum, do kdy smlouva na dobu určitou platí. (Více si přečtěte v tomto článku.) Neznamená to ovšem, že vám budou termín, kdy můžete smlouvu bez sankcí vypovědět, ochotně sdělovat. Někdy to vyžaduje poměrně velké úsilí.


Rovněž čtěte:

  • Jak zjistit, do kdy mám s dodavatelem energií smlouvu?
  • Kdy zkontrolovat topení a kotel?
  • Jak ušetřit na energiích bez velkých investic I
  • Jak ušetřit na energiích bez velkých investic II

  • Snadná změna dodavatele? Možná jednou

    Třeba se ale jednou dočkáme i jiného řešení. Například ve Francii mohou spotřebitelé automaticky prodlužované smlouvy vypovědět během jednoho měsíce. „Uvítali bychom obdobnou úpravu i u nás. Automatické prodloužení smlouvy by totiž mělo sloužit k ochraně spotřebitele, který si nehlídá konec smlouvy a mohl by se dostat do černého odběru. Tak, jak ho mají někteří dodavatelé ve smlouvách nastavené, spíše představuje překážku pro změnu dodavatele,“ uzavírá Lukáš Zelený.

    (foto: Pixabay) 

    Autor článku

    Jana Poncarová

    Jana Poncarová  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 5
    Hlasováno: 1 krát

    Články ze sekce: BYDLENÍ