Transparent Greenpeace z budovy MPO: Ministerstvo uhlí a smogu

16.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Dva aktivisté z ekologické organizace Greenpeace dnes krátce po 14:00 vylezli po několikametrovém žebříku na balkon ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), ze kterého spustili transparent s nápisem: Ministerstvo uhlí a smogu. Na místo následně přijelo několik policejních vozů. Policisté transparent sundali a aktivisty odvezli. Aktivisté se snažili poukázat na to, že by se česká vláda mohla přidat k Polsku v žalobě proti limitům znečištění ovzduší, které schválila Evropská unie v loňském roce. Podle informací ČTK by se vláda mohla připojením k žalobě zabývat už tuto středu.

Organizace očekává, že jejím členům hrozí přestupkové řízení za neuposlechnutí výzvy. Policie při příchodu na místo argumentovala tím, že budova ministerstva je jedním z chráněných objektů. Policie zadržené odvezla po půl třetí, celá akce tak trvala zhruba půl hodiny.

\"Děje se bohužel přesně to, čeho jsme se obávali - ministr Tomáš Hüner se v úřadě ještě ani neohřál a už provádí kroky, které mají zachovat miliardové zisky jeho nedávných zaměstnavatelů z těžebních a energetických firem. Potíž je v tom, že tak současně ohrožuje zdraví milionů Evropanů,\" uvedl už dopoledne vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Ministr Hüner (za ANO) se po celou svou profesní kariéru pohybuje v energetice a průmyslu. V letech 1994 až 2002 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Severomoravské energetiky, v letech 2004 až 2006 byl manažerem firmy ČEZ v Bulharsku. Na ministerstvu průmyslu působil už v letech 2006 až 2011, a to jako náměstek pro sekci průmyslu a energetiky. Mezi roky 2014 až 2015 pracoval jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů Vršanské uhelné finančníka Pavla Tykače. Od roku 2015 působil ve společnosti Siemens Česká republika.

Ekologické organizace dnes v tiskové zprávě uvedly, že evropské státy si nové přísnější normy pro znečištění ovzduší odhlasovaly v loňském roce, od srpna 2021 je musí začít znečišťovatelé plnit. \"Základní myšlenka je jednoduchá - vyčistit vzduch nad Evropou od jedovatých a nebezpečných látek, jinými slovy přinutit provozovatele uhelných elektráren a dalších průmyslových provozů, aby instalovali účinné filtry, nebo ty nejšpinavější provozy odstavili,\" podotkly ekologické organizace. \"Není divu, že se proti této snaze staví Polsko, které kvůli spalování uhlí v elektrárnách a domácích kotlích porušuje normy pro škodlivé látky ve vzduchu mnohonásobně, má na svém území 33 z 50 nejznečištěnějších měst Evropy a uhelným dýmem pravidelně dusí i obyvatele Moravskoslezského kraje,\" dodaly.

rdo drh rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK