Odbory v plzeňské firmě Molins vyhlásily stávkovou pohotovost

19.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. února (ČTK) - Odbory v plzeňské firmě Molins, která vyrábí tabákové a balicí stroje, vyhlásily v pátek stávkovou pohotovost. Chtějí zvýšit mzdy o 11 procent, ale majitel navrhuje 2,4 procenta. Podle podnikové základní organizace Odborového svazu KOVO měla firma v minulých letech problém sehnat zakázky, a proto v letech 2015 a 2016 nezvyšovala mzdy vůbec. Loni, kdy ji koupil italský koncern Coesia a výroba se rozběhla naplno, vzrostly o tři procenta. Informace o stávkové pohotovosti dnes zveřejnili odboráři na webu OS KOVO a ČTK ji potvrdil vedoucí jejího regionálního pracoviště Ivo Kužel.

\"Souhlasilo s ní 118 ze 154 zaměstnanců, tedy 76 procent. Odborová organizace má 99 členů, souhlas se stávkovou pohotovostí tedy podepsali i neodboráři,\" řekl předseda základní organizace Petr Holý. Podnik nyní plní zakázky pouze díky práci přesčas; nábor nových zaměstnanců se nedaří, protože v okolí působí mnoho dalších strojírenských podniků a kvůli konjunktuře je pracovní síly málo.

Loni v listopadu zaslaly odbory italské společnosti Coesia požadavek na zvýšení mezd o 11 procent od letošního 1. ledna. Majitel reagoval protinávrhem na zvýšení o inflaci, tedy o 2,4 procenta; další zvýšení mezd podle něj připadá v úvahu až letos v červenci, a to pouze individuálně. Přesnější růst podle Holého nesdělil a na další pokusy o vyjednávání nereagoval. Po zákonem dané 60denní lhůtě proto vyhlásili odboráři stávkovou pohotovost. \"V podniku pracují kvalifikovaní a zkušení lidé a vzhledem k množství zakázek si zaslouží podstatnější zvýšení mzdy,\" dodal.

Odboráři tento týden požádají o jednání přes zprostředkovatele, kterého vyberou s ředitelem podniku. Vyjednávání začnou příští týden. \"Pohotovost je jedním ze zákonných kroků předcházejících případné stávce. Dávají na vědomí zaměstnavateli, že si to nechtějí nechat líbit,\" řekl Kužel. V době konjunktury, kdy firmy v regionu druhým rokem citelně zvyšují mzdy, si pamatuje podobný případ pouze právě z Molinsu před dvěma lety, kdy spor také dospěl ke zprostředkovateli a nakonec se obě strany dohodly.

Nový vlastník je podle Kužela druhý nebo třetí výrobce tabákových strojů na světě. Firma Molins byla původně součástí Škody Plzeň. V roce 2000 ji prodala anglickému Molinsu, který v létě koupila skupina Coesia z Boloni působící ve 32 zemích. Je lídrem ve výrobě automatizovaných strojů a přesného ozubení, obalů a řešení průmyslových procesů. Zákazníky má z letectví, elektroniky, zdravotnictví, luxusního zboží, farmaceutických, závodních, automobilových a tabákových výrobců. Kromě Molinsu zahrnuje 17 společností, například FlexLink, Hapa a Volpak. Skupinu s téměř 7000 zaměstnanci tvoří 100 provozních jednotek, z toho 59 výrobních. Loni plánovala obrat 1,6 miliardy eur (asi 40,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK