Na konci června zahájí Temelín odstávku druhého bloku

23.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. února (ČTK) - Odstávka druhého bloku jaderné elektrárny Temelín začne 29. června a potrvá dva měsíce. Odstávka prvního bloku, jež začala loni v prosinci, skončí v první čtvrtině března. ČTK to dnes řekl ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Druhý blok nyní jede na sto procent, od začátku roku s ním nemá Temelín žádné provozní problémy. První blok je od konce loňského prosince v plánované odstávce pro výměnu paliva.

\"Veškeré revizní a údržbářské činnosti na zařízení jsme ukončili. Nacházíme se v etapě spouštění bloku, ta je náročná a relativně dlouhá. Musíme vyzkoušet veškeré zařízení, jestli splňuje vysoké nároky jak z hlediska bezpečnosti, tak potom následně provozní stability,\" řekl Kruml.

Tento týden energetici úspěšně ukončili tlakové zkoušky sekundárního okruhu, pevnostní tlakovou zkoušku primárního okruhu a v nejbližších hodinách je čeká těsnostní tlaková zkouška primárního okruhu.

\"Na tyto zkoušky potom naváže celý komplex fyzikálního a energetického spouštění. To skončí připojením prvního bloku k síti, to plánujeme v první čtvrtině března. Když se nám to zdaří, je velký předpoklad, abychom navázali na úspěšné výrobní výsledky z loňského roku,\" řekl ředitel.

Odstávku druhého bloku letos Temelín plánuje na konec června. Podle Krumla začne 29. června. Měla by trvat dva měsíce. Obsáhne výměnu paliva, revize a pravidelnou údržbu zařízení. \"Nad rámec pravidelných kontrol budeme kontrolovat celou osu rotace, to je turbogenerátor,\" řekl Kruml.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. Jihočeskou elektrárnu ČEZ spustil v prosinci 2000. Loni vyrobil 16,48 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK