Americké akcie výrazně posílily v čele s technologickými podniky

23.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v závěru týdne výrazně posílily v čele s technologickými podniky. Vzhůru dnes zamířily také například akcie energetických společností, které těžily ze stoupajících cen ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,39 procenta a uzavřel na 25.309,99 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,60 procenta na 2747,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 1,77 procenta na 7337,39 bodu.

Akcie technologické společnosti Hewlett Packard Enterprise dnes posílily o více než deset procent. Firma, která se zaměřuje na technologické služby a software, vykázala příznivé hospodářské výsledky za první finanční čtvrtletí a zároveň zlepšila výhled pro zbytek finančního roku.

Vzhůru zamířily také akcie výrobce počítačů a tiskáren HP, jehož čtvrtletní zisk i tržby překonaly očekávání. Firmy Hewlett Packard Enterprise a HP v minulosti tvořily společnost Hewlett-Packard, která se v roce 2015 rozdělila na dvě části.

Na devizovém trhu dnes dolar mírně posiloval vůči koši předních světových měn. Pokračoval tak v zotavování z tříletého minima, na které sestoupil minulý týden. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku ztrácelo zhruba 0,2 procenta a pohybovalo se v blízkosti 1,23 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval nárůst o zhruba 0,1 procenta na 89,85 bodu. Minulý pátek přitom sestoupil až na 88,253 bodu, tedy na nejnižší úroveň od prosince 2014.

K oživení dolaru podle agentury Reuters přispívají stoupající úrokové sazby u dluhopisů vlády Spojených států. Dolar těží rovněž ze středečního zveřejnění zápisu z lednového zasedání americké centrální banky (Fed), který signalizoval jasné odhodlání jejích představitelů pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Euro je naopak pod tlakem kvůli nejistotě investorů ohledně výsledku blížících se parlamentních voleb v Itálii. Italské volby se budou konat 4. března, ve stejný den mají být oznámeny výsledky vnitrostranického referenda německé sociální demokracie (SPD) o vytvoření vládní koalice s konzervativní unií CDU/CSU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK