Průzkum: jak rozdělit peníze ve vztahu? Češi v tom mají jasno

14.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Agentura Market Research nedávno prováděla průzkum, který pojednával o příjmech a názorech partnerů na peníze. Je vážně pravda, že jsou čeští muži držgrešle a ženy zlatokopky.

V Česku si partneři, co se týče financí, důvěřují. Pouze 4 % z nás neznají plat své druhé polovičky. Víru ve své vyvolené prokazujeme i tím, že například takovou předmanželskou smlouvu mají jen 3 % Čechů. Naopak negativní názor na ni chová více než třetina zadaných. Nejen to vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research, který proběhl na začátku února.

Znáte příjem partnera?

V otázce financí jsou Češi poměrně otevřeni. Nejenže přesný příjem partnera zná 71 % dotázaných, ale jen asi třetině z nich se nelíbí představa společného účtu. Důvěra spojená se svěřením výše platu pochopitelně roste s vážností vztahu. Zatímco u partnerů, kteří spolu nebydlí, znají přesnou částku jen asi 4 z 10, u sezdaných párů je to už 78 %. „Překvapivým zjištěním naopak bylo, že znalost konkrétního platu stoupá s rostoucím příjmem domácnosti. Smysl by dával spíše opačný výsledek, kvůli striktnějšímu dodržování rozpočtu u rodin s nižším příjmem,“ říká Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research.

Půjčky a hypotéky v manželství

Společné půjčky a hypotéky jsou dalším z důležitých finančních rozhodnutí ve vztahu. Celkem 66 % sezdaných se k hypotéce nebo půjče staví pozitivně (mají a jsou spokojeni nebo nemají a nevadila by jim), 34 % ji vnímá naopak negativně (mají ji a jsou nespokojeni nebo ji nemají a nikdy by ji nechtěli). Nejvřelejší vztah ke společným hypotékám a půjčkám mají zadaní ve věku 25-34 let, z nich si půjčilo nebo nad tím uvažuje dokonce 77 %.

Co se pak hypoték nebo i jiných úvěrů týče, partneři mohou žádat společně (spoluručitel) i jednotlivě. Společný závazek pak bývá v naprosté většině případů podstatně výhodnější, a to především kvůli bonitě, kterou zkoumá banka. Splácet budou dva, nikoliv jeden, což znamená snížení rizika nesplácení, výhodnější splátky a samozřejmě i menší finanční náročnost. Jedná se tedy o řešení, ve kterém zkrátka budete mít i něco v záloze.

Nevýhodou společné hypotéky pak může být např. situace, kdy má jeden z partnerů záznam v některém z registrů, které využívají banky v prověřování. Tím pádem se se společným úvěrem můžete rozloučit oba. Manželé pak o hypoteční úvěr musí žádat vždy společně.

Za co by měl platit muž?

„Na schůzce by měl vždycky platit muž,“ s tímto vyjádřením souhlasí pouze 28 % dotázaných. Zajímavostí však je, že si to myslí o 4 % více mužů než žen. Nejvíce Čechů (3 z 10) věří, že na tom, kdo platí, vůbec nezáleží. Každý desátý chce pak při placení rovnováhu.

Místo

Jak to vidí muži

Jak to vidí ženy

Restaurace/kavárna

60 %

54 %

Kino/divadlo/koncerty

45 %

35 %

Výdaje za auto

61 %

57 %

Šperky

29 %

22 %

Potraviny a další věci do domácnosti

17 %

12 %

Oblečení

13 %

4 %

Věci pro děti

15 %

10 %

Elektronika

43 %

33 %

Internet/kabelovka/mobil

42 %

24 %

Ani jedno z uvedených

22 %

24 %

Obsah peněženky není při výběru partnera zásadní, určitý vliv se mu ale přeci jen upřít nedá. Hlavně podle stavu bankovního účtu si svého přítele vybírá jen 14 % žen. U mužů je číslo ještě nižší, jen pro 11 % z nich jsou partnerčiny finance rozhodujícím faktorem. Naopak za nedůležitý považuje příjem partnera 30 % žen, u mužů je to pak ještě více, a to 45 %. Zbytek respondentů na peníze sice kouká, ale nehrají pro ně při výběru partnera nijak klíčovou roli.

Předmanželská smlouva

Předmanželská smlouva musí být uzavřená na základě § 722 zákona č. 89/2012 Sb. Dokument musí za přítomnosti notáře podepsat oba snoubenci. Ten pak pojednává o společném jmění manželů či o jeho případném rozdělení nebo rozšíření. Pokud je správa majetku takto zajištěna, předmanželská smlouva může v případě rozvodu nebo exekuce uchránit jednoho z manželů před majetkovou újmou. Vyplatí se navíc i v případě, kdy má jeden z manželů děti z předchozího vztahu nebo svazku.

Během posledních několika let došlo k navýšení počtu předmanželských smluv. A to i přesto, že jim český národ téměř vůbec neholduje. Nezadaní Češi si totiž majetek před svými milovanými většinou nijak nechrání. Předmanželskou smlouvu mají jen 3 % dotázaných. Dohromady 60 % ji nemá, ale nevadila by jim, jen 37 % ji nemá, ani by ji nikdy nechtělo. Z nezadaných účastníků průzkumu by si ji zřídilo celých 69 %.

zdroj: Market Research

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel