Vědec pomáhající s sběrem dat na facebooku ovlivnění voleb odmítá

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (ČTK) - Britský vědec Aleksandr Kogan, který pomohl analytické společnosti Cambridge Analytica s kontroverzním sběrem dat o uživatelích facebooku, odmítá, že by informace ovlivnily prezidentské volby ve Spojených státech. Prohlásil to v dnes zveřejněném rozhovoru s BBC. Společnost Cambridge Analytica pomáhala v kampani nynějšímu americkému republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi, firmu ale nyní kvůli nečestnému získávání osobních dat vyšetřují britské i americké úřady.

\"Přesnost těchto dat byla neobyčejně zveličena,\" řekl Kogan. Na dotaz, zda by cílené oslovování voličů na základě hodnocení, která pomáhal sestavovat, mohlo ovlivnit volby, odpověděl nesouhlasně. \"Osobně si to nemyslím. Podle mě to mohlo (Trumpovu) kampaň jen poškodit,\" řekl.

Kogan se domnívá, že Cambridge Analytica se snažila prodávat zázrak. \"Prohlašovali, jak neuvěřitelně přesné to je a že to o vás řekne všechno. Myslím si, že ve skutečnosti tomu tak není,\" dodal.

Vědec, který se věnuje analytické psychologii, vyvinul aplikaci, která shromažďovala data o uživatelích facebooku a o jejich přátelích. Tyto údaje potom Kogan předával společnosti Cambridge Analytica, což obě strany potvrdily.

Kogan dnes rovněž sdělil, že analytické firmě takto poskytl informace o 30 milionech Američanů a že je možné, že tyto údaje byly ve volbách použity. Tvrdí ale, že na sběru dat neměl žádný osobní prospěch a že jeho jedinou chybou v kauze je to, že se o pozadí práce více nezajímal. Dodal, že nyní spolupracuje s úřady, které případ prověřují. V médiích se nicméně objevily informace, že Koganova role nemusí být tak nevinná, jak vědec tvrdí.

V rozhovoru Kogan rovněž komentoval své akademické působení v Rusku. Tvrdí, že s jeho následnou prací pro Cambridge Analytica to nemá žádnou souvislost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK