Kvůli přírodním katastrofám má Lloyd\'s po šesti letech ztrátu

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (ČTK) - Britský pojišťovací trh Lloyd\'s of London vykázal za loňský rok ztrátu před zdaněním ve výši dvou miliard liber (téměř 58 miliard Kč) v důsledku řady přírodních katastrof ve světě. Poprvé za šest let se tak ocitl v červených číslech.

Světový pojistný trh loni zásadně poznamenaly následky hurikánů v karibské oblasti a na Floridě, zemětřesení v Mexiku a požáry v Kalifornii. Hlavní nárokované škody Lloyd\'s se více než zdvojnásobily na 4,5 miliardy liber.

Hrubé předepsané pojistné Lloyd\'s loni vzrostlo o 12 procent na 33,6 miliardy liber, zatímco poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítkem ziskovosti pojišťoven, se zhoršil na 114 procent z předloňských 98 procent. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

Hospodaření Lloyd\'s pomohlo zvýšení návratnosti investic z 1,3 na 1,8 miliardy liber. Za rok 2016 činil zisk před zdaněním 2,1 miliardy liber.

Lloyd\'s of London tvoří více než 80 pojišťovacích syndikátů, což jsou v podstatě menší pojišťovny operující v rámci jednoho trhu. Hospodářský výsledek Lloyd\'s of London je pak souhrnem zisků či ztrát těchto syndikátů. Lloyd\'s of London slouží hlavně k pokrytí specifických rizik v rámci podnikové sféry. Běžné pojistné produkty pro masový trh nenabízí.

Služby trhu Lloyd\'s of London využívají klienti ve více než 200 zemích světa. Vlastní kanceláře má ve zhruba třicítce států. Počátky seskupení sahají do roku 1689, kdy tehdejší Lloyd\'s Coffee House nabízel služby hlavně majitelům lodí a dalším obchodníkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK