Březnová meziroční inflace byla nižší než odhady ČNB

10.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Březnová meziroční inflace byla o 0,6 procentního bodu nižší, než očekávala Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Uvedl to dnes ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub. Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 1,7 procenta z únorových 1,8 procenta.

Nižší než očekávaný byl podle Holuba především meziroční růst cen potravin, který se na celkové odchylce inflace od prognózy ČNB podílel téměř ze dvou třetin. Za očekáváním ČNB byla také jádrová inflace a meziroční růst regulovaných cen. \"Ceny pohonných hmot pak setrvaly v mírném meziročním poklesu, zatímco ČNB předvídala jejich lehké zvýšení. Primární dopady změn nepřímých daní v březnu odpovídaly prognóze,\" uvedl Holub.

Zveřejněná data zůstávají podle Holuba nejvýznamnějším protiinflačním rizikem stávající prognózy ČNB. Podle ní by měla inflace setrvat v roce 2018 nad dvouprocentním cílem ČNB a vrátit by se k němu měla až na začátku horizontu měnové politiky.

\"Celkové fundamentální inflační tlaky nicméně zůstávají silné, přičemž odrážejí především zrychlující mzdovou dynamiku v podmínkách robustního hospodářského růstu. Dynamika domácích nákladů se ještě krátkodobě zvýší v návaznosti na napjatou situaci na trhu práce. Následně se domácí nákladové tlaky s přispěním stabilizačního působení měnové politiky zmírní,\" uvedl Holub. Zároveň podle něj již plně odezněly jednorázové vlivy, které zvyšovaly inflaci v minulém roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK